17/03/2016 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsel çalışanını istifaya zorlayan GAP’a açılan davanın ilk duruşması görüldü. Şirket avukatları duruşmaya katılmadı. Öte yandan, GAP’ın homofobisine karşı imza kampanyası başladı.

Homofobik GAP’a açılan davanın ilk duruşması görüldü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eşcinsel çalışanını istifaya zorlayan GAP’a açılan davanın ilk duruşması görüldü. Şirket avukatları duruşmaya katılmadı. Öte yandan, GAP’ın homofobisine karşı imza kampanyası başladı.

Uluslararası Çeşitlilik Politikaları’nda cinsel yönelim ayrımcılığına karşı mücadele edeceğini duyuran tekstil firması GAP Türkiye şubesinin eşcinsel çalışanını istifaya zorlamasına ilişkin davanın ilk duruşması bugün İstanbul Adalet Sarayı 23. İş Mahkemesi'nde görüldü.

Şirket avukatlarının gelmediği duruşmada mobbinge uğrayan eşcinsel genci temsil etmek için Av. Eren Keskin katıldı. İstanbul LGBTİ Derneği’nin öncülüğünde başlayan kampanya kapsamında birçok örgütten LGBTİ aktivisti de davayı takip etti.

Keskin, duruşmada şahitlerin dinlenmesini talep etti. Dava 7 Haziran’a ertelendi.

İmza kampanyası başladı

Öte yandan GAP’ın homofobik ayrımcılığı tepki toplamaya devam ediyor. Change.org’ta “Çalışanlarına homofobik ayrımcılık yapan GAP istemiyoruz” başlıklı imza kampanyası başladı.

Kampanya metninde GAP’ın tutumu şöyle eleştirildi:

“Ulusal ve uluslararası basında çıkan habere göre GAP, 10 senelik bir çalışanını cinsel yöneliminden dolayı istifaya zorladı.

“Bu kişinin senelerce emek verdiği uluslararası firmadan cinsel yönelimi öğrenilince üstüne üstlük "delikanlı ol" gibi aşağılayıcı bir dille ayrılmak zorunda bırakılması, kabul edilebilir bir durum değil. Hiç kimse en temel insan hakları çerçevesinde cinsel yönelimi, dini, dili, cinsiyeti ne olursa olsun çalışma hakkından mahrum bırakılamaz. Ve bu nedenlerle de baskıya maruz bırakılamaz.

“Bu sebeple GAP’i kendi sayfalarında da bulunan "Çeşitlilik Politikasına" uygun davranmaya davet ediyor ve bu kişinin haksız yere kaybettiği işinden doğan tüm haklarının iade edilmesini talep ediyoruz.

“Ancak hepimiz böyle haksızlıklarla karşı bir arada durursak sesimiz daha yüksek çıkacak, bu yüzden imzala ve paylaş!”

İmza kampanyasına katılmak için tıklayınız.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam