29/11/2019 | Yazar: Ali Erol

Gazete köşelerine sığmayan, Belediye Meclislerinden taşan ve Boğaziçi LGBTİ+ öğrencilerini hedefleyen nefret…

Homofobik nefret söyleminin ekim ayı sosyal seyri  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Ekim Ayı İnternet Seyrine Belediye Meclislerindeki gökkuşağı tartışmaları, cinsiyetçi ve homofobik nefret olmadan dolmayan gazete “köşe” yazılarını ve son olarak da İstiklal Marşı bahanesiyle nefret kampanyasına maruz bırakılan Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü kapsamında LGBTİ’lere yönelik hedef gösterme ve homofobik nefret söylemlerini ele aldık.

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrası ile internet medyasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların takibini yaparak kaydını tutuyor.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, nefret söylemi üreten, yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren ifadeler içeren haber ve yorumları aylık dosyalarla ele alıyoruz.

Homofobik nefret söylemi Belediye Meclislerinde…

Yerel seçimlerin ardından AKP muhalefetinin belediye meclislerinde siyaset aracı haline getirdiği “gökkuşağı” renkli “logo tartışmaları” İstanbul ve İzmir belediye meclislerinde gündemi oluşturdu ve homofobik nefret söylemlerinin üretilmesini ve yayılmasını beraberinde getirdi.

İstanbul Maltepe Belediye Meclisi’nin AKP’li üyesi Mehmet Can Erdündar, “Maltepe’yi daha fazla LGBT’ye hazırlamak. 5 sene Maltepe’nin stratejisi bu” iddiasında bulundu. AKP’li üyenin Belediye Meclisi’nde sarf ettiği cinsiyetçi ve homofobik nefret söyleminin turnusolü “gökkuşağı” oldu.

İstanbul Maltepe Belediye Meclisi’ndeki nefret söylemini “MaltepeBelediyesi “LGBT”ye mi hazırlanıyor!” dosyasında ele aldık.

Her “renkli” CHP logosunda “gökkuşağı” gören İstanbul belediyelerindeki AKP muhalefetinin nefret söylemi bu kez İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ortaya çıktı.

Pendik Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AKP’li üyesi, Başkan İmamoğlu’na, “sosyal medya hesaplarından cami logosunu kaldırmak üzerinden ve maalesef LGBT renklerinin logoya işlendiği”ne dair soru önergesi verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki gelişmeyi “Bu renkler konusundakiısrar nedir?” başlıklı dosyamızda ele aldık.

Belediyelerdeki AKP muhalefetinin “gökkuşağı” takıntısı bu kez de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kendini gösterdi. Yerel seçimlerin ardından AKP muhalefetinin belediye meclislerinde siyaset aracı haline getirdiği “gökkuşağı” renkli “logo tartışmaları” İstanbul belediyelerinin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de gündemi oluşturdu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde yapılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan Meclis Toplantısı’nın üçüncü oturumunda AKP’lilerin “LGBTİ+ simgesi”ne benzettikleri Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun logosunun gökkuşağı renklerinin tartışıldığı süreci “BelediyeMeclislerinde “LGBTİ+” tartışma sırası İzmir’de!” başlıklı dosyamızda ele aldık.

Nihayet, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin AKP’li meclis üyeleri Dilek Yıldız Büyükdağ, Sema Yeşilçimen ve Çile Özkül; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’ndan adı ve logosunu gerekçe göstererek istifa etti.

homofobik-nefret-soyleminin-ekim-ayi-sosyal-seyri-1

Homofobik nefretin tetiklediği köşe kırıkları

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşıp “köşe”lerine sığmayan gazete yazılarının haftalık okumasını yapıyoruz.

Eylül ayında, “Homofobik nefretle bendini aşan köşeler!”, “Nefretlerini LGBTİ+’ya bağlamadan “köşe”lerini dolduramıyorlar!”, ““Eşcinsellerin hukuku”ndan “ibnelik”e…” ve son olarak “Hem ırkçı hem seksist ve de heteroseksist!” başlıkları altında yaptığımız haftalık nefret söylemi okumalarının ardından işte Ekim ayı “köşe” okumaları.

Ekim ayının ilk haftasından, homofobik nefret söylemi okumasını yaptığımız köşe yazılarını Milat, Millî Gazete, Malatya SonSöz ve Akit’ten seçtik.

Irkçı, cinsiyetçi ve homofobik nefret “köşe”leri…

Ekim ayının ikinci haftasından “anayasaya karşı suç” işleyen ırkçı, cinsiyetçi ve homofobik nefret “köşe”lerini Millî Gazete, Doğru Haber, Akit, Maraş Gündem ve Tokattan gazetelerinden seçtik.

Haftanın gündemi, köşenin konusu fark etmez!

Irkçı, cinsiyetçi, homofobik nefret olmadan “köşe” dolmuyor! Ekim ayının üçüncü haftasının cinsiyetçi ve homofobik nefret “köşe”lerini Akit ve Millî Gazete köşe yazarlarından seçtik. Haftanın gündemi, karaladıkları “köşe”nin konusu Akit yazarları için fark etmiyor. İlgili ilgisiz, bilgili bilgisiz bulamaçları hazırdır; "tartışma" diye içine çekecekleri ırkçı, cinsiyetçi, homofobik nefret çukuru hiç değişmez!

“Eşcinselliğin hadi neyse de i…liğin lüzumu yoktur”

Homofobik nefret söylemiyle karalanan gazete “köşe”lerinin değişmez küfürleri: “LGBT bireyi”, “homoseksüel”, “sapkın”, “ahlaksız”, “karaktersiz”, “ibne”… Ekim ayının dördüncü haftasının cinsiyetçi ve homofobik nefret “köşe”lerini Sabah, Akit, Milat, İstiklal, Yeni Şafak ve Aydınlık köşe yazarlarından seçtik. 

“Homofobi baki kalır!”

Yayınevleri LGBTİ+ alanında yayınladıkları kitaplarını çeşitli vesilelerle kendi sosyal medya sayfalarında okurlarıyla paylaşıyorlar. Bu dönemler, kitapların yayımlandığı tarihlerin yanı sıra içerikleriyle ilgili günlere, haftalara yönelik de olabiliyor.

Sosyal medyada homofobik nefret söylemi incelemelerimiz kapsamında yayınevlerinin LGBTİ+ kitaplarına dair sosyal medya paylaşımlarının karşılaştığı homofobik tepkileri İletişim Yayınları’nın sosyal medya hesaplarından taradık.

homofobik-nefret-soyleminin-ekim-ayi-sosyal-seyri-2

“Eşcinseller tarafından kullanılan jargon olan 'lubunca' kelimelerle sözleri değiştirilen İstiklal Marşı”

Ekim ayında, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nden kulüp üyelerine yeni dönem için atılan bir mailde İstiklal Marşı’nın sözlerinin değiştirildiği görüntülerin sosyal medyada paylaşılması cinsiyetçi ve homofobik saldırganlığı beraberinde getirdi.

Boğaziçi Üniversitesi Tarih İncelemeleri Kulübü, “Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü üyesi arkadaşlarımız, İstiklal Marşı’nın sözlerinin lubunca terimler ile değiştirilmiş versiyonunu esprili bir kulübe hoşgeldiniz mesajı olarak paylaştıkları gerekçesiyle linç ile karşılaşmıştır” açıklaması yaptı.

Tarih İncelemeleri Kulübü, “açıktır ki “milli değerlere saygısızlık” kisvesine bürünmüş bir cinsiyetçilik ve nefret suçu olarak karşımıza çıkmaktadır” dediği “linç” kampanyasının hedefinin “LGBTİ+ bireylerin yaşam alanlarını daraltmak ve faaliyetlerini engellemekten başka bir şey” olmadığını belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi Tarih İncelemeleri Kulübü, linç kampanyasının örgütlenmesinde başı çekenlerin “okulumuz resmi kulüplerinden ADK ve BİSAK, ayrıca okulda faaliyet gösteren AGD” olduğunu kaydetti: “Bir yandan LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün faaliyetlerinin engellenmesi ve kulübe soruşturulma başlatılması için mevcut yasa ve mevzuatları çarpıtarak resmi başvurular yapılmakta, bir yandan da nefret söylemleriyle dolu bir kampanya yürütülmektedir.”

Yeşil Gazete, “Boğaziçi Üniversitesi’nde LGBTİ öğrenciler hedefte İstiklal Marşı’nın değiştirildiği bir e-posta üzerine BİSAK, ADD ve hükümet yanlısı medya tarafından hedef gösterilen LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü öğrencileri “LGBTİ+ fobisini yeniden üretiyorlar”” paylaşımı yaptı.

İstiklal Marşı’nın sözleri ile mizah yapılmasına tepki adı altında yürütülen ve Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nü hedef gösteren homofobik saldırılara medyanın kendisi hem aracı hem doğrudan ortak oldu. 

Sabah gazetesi, “Türkiye'deki eşcinseller tarafından kullanılan jargon olan 'lubunca' kelimelerle sözleri değiştirilen İstiklal Marşı'na, bir de sözlük hazırlandı. Sözlükte, kendi aralarında konuşmak için türettikleri ve 'lubunca' dedikleri jargona ait kelimelerin anlamları bulunuyor.” bilgisi geçse de, manşeti, “Boğaziçi Üniversitesi'nde LGBT skandalı! İstiklal Marşı'yla dalga geçtiler” oldu.

Takvim, “Boğaziçi Üniversitesi'ndeki LGBT'li grubun İstiklal Marşı hakaretine tepki” paylaşımında, “soruşturma açılsın” talepli nefret kampanyasına ortak oldu. Aydınlık, “kulübün faaliyetlerinin derhal durdurulsun” saldırısına aracı ve ortak oldu. Boğaziçi ADK, TGB de nefret kampanyasına katıldıklarını paylaştılar.

Dini Haberler, “Boğaziçi LGBTİ "İbneleri"nden İstiklâl Marşı'na hakarete tepkiler devam ediyor”, AHaber, “Boğaziçi Üniversitesi LGBT Kulübü'nden İstiklal Marşı'na saldırı!”, Anadolu Gazetesi, “Boğaziçi Üniversitesi’nde skandal! İstiklal Marşı’nı LGBT şiirine uyarladılar!”, Ortadoğu Gazetesi, “Boğaziçi Üniversitesi LGBT Üyelerinden İstiklal Marşı'na Büyük Saygısızlık!”, Yeni Asır, “Boğaziçi'nde büyük rezillik! İstiklal Marşı ile böyle dalga geçtiler

Akit, “Savcılık harekete geçsin! Homolar İstiklal Marşımızla dalga geçti” derken, Akittv, Türkiye, Akit, Karar, Millî Gazete, Mynet, Sabah, Takvim, Doğru Haber dezenforme etme, homofobik nefret söylemi üretme ve yayma kampanyasına aracı ve ortak oldular.  

Twitter’da, #DursunBuHayasızcaAkın heştegi açıldı. Yeni Şafak köşe yazarı İsmail Kılıçarslan, “Toprağın senin olması yetmez. O toprağı kimin ektiği ve kimin işlediğidir mesele. İstiklal Marşımızı tahrif ederek LGBT propagandası yapan pislikleri kim ekiyor kim işliyorsa düşmanımız odur.” paylaşımı yaptı. Akit yazarı Abdurrahman Dilipak ise “Boğaziçi'nde LGBT skandalı! İstiklal Marşı'yla dalga geçtiler...” paylaşımına ortak oldu.

homofobik-nefret-soyleminin-ekim-ayi-sosyal-seyri-3

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında,nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Sosyal Psikolog, Porf. Dr. Melek Göregenli, nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili araçlardan birinin medya olduğuna dikkat çekiyor:

“Medya, dünyada ve ülkemizde nefret suçlarına yol açan ayrımcılığı oluşturan ve besleyen kalıpyargıların, önyargıların kısaca nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili aracılardan biridir. Medyanın nefret suçları kapsamında ele alınabilecek eylemleri haberleştirme, kullanılan dil ve mağdurları ya da olayı sunma şekli, eylemi meşrulaştırmaya ve suçun altında yatan ayrımcılığı gizlemeye yol açabilir; sıklıkla böyle olmaktadır. Örneğin, Türkiye’de bütünüyle nefret suçları kapsamında görülmesi gereken eşcinsellere, travesti ve transseksüellere yönelik saldırılar, genellikle mağdurların yarattığı tahrik sonucunda oluşan eylemler gibi sunulmaktadır. Açık bir saldırı ve çoğunlukla cinayete varan ya da bizim ülkemizde ancak ölümle sonuçlandığında ‘haber’ değeri taşıyabilen suçlar, mağdurların çıkardıkları ‘olaylar’ sonucunda gerçekleşmiş, ‘doğal’ sonuçlar olarak ele alınmaktadır. Genellikle mağdurlar, faillerin ‘hassasiyetlerine’ dokunur ve cezalarını bulurlar; oysa failin hassasiyetinin tek kaynağı ayrımcılık ideolojileridir. Bu yaklaşım, sadece şiddeti meşrulaştırmakla kalmaz, aynı zamanda kendini ifade etme ve gerçekleştirme hakkının, bir toplumda kimlere ait bir ayrıcalık olduğunu da tarif eder; bu doğrudan herkesin sadece insan olmak bakımından eşit olduğu ön kabulüne dayanan çoğunu bizim de kabul ettiğimiz evrensel hukuk normlarının çiğnenmesi anlamına gelir.”

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ’lere yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Aylık İnternet Seyrinde işte Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos-Eylül ayları…

Not: Bu dizide, internet ortamı ile sosyal medyadan yapılan alıntıların yazım hatalarına dokunulmuyor; olduğu gibi alınıyor.


Etiketler: medya
nefret