01/06/2015 | Yazar: Kaos GL

TODAP, ‘onarım terapisi’ adı altında homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten kitapları boykot etme çağrısı yaptı.

Homofobik ve transfobik kitapları almıyoruz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
TODAP, “onarım terapisi” adı altında homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten kitapları boykot etme çağrısı yaptı. İmza kampanyası başlatan TODAP, “Nefrete ortak olma” dedi.
 
Ocak ayında homofobik ve transfobik yayınlara karşı mücadele çağrısı yapan Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği (TODAP), cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli nefret söylemi içeren kitaplara karşı imza kampanyası başlattı.
 
Homofobik ve transfobik nefret söylemi içeren, “onarım terapisi” gibi sözde tedavi uygulamaları ile nefreti yaygınlaştıran yayınları ve yayınevlerini kınayan TODAP, söz konusu kitapları teşhir etmeye davete diyor.
 
Şu bağlantıdan imza vererek katılabileceğiniz kampanyanın tam metni ise şöyle:
 
“Eşcinselliğin hastalık olmadığını tüm dünya kabul etti”
 
“Tüm dünyada ulusal ve uluslararası psikoloji, psikiyatri ve diğer ruh sağlığı kuruluşlarının akademik çalışmalar ve insan hakları ilkeleri çerçevesinde 1970’lerden itibaren eşcinselliği, biseksüelliği ve akabinde trans varoluşları “hastalık” olarak tanımlamaktan vazgeçmiş olmasına, hastalık sınıflandırma sistemlerinden çıkarmış olmasına, eğitim ve uygulama programlarının buna göre revize edilmiş olmasına ve de aksi yönde tutuma sahip olanları şiddetle kınamasına rağmen, kişisel çıkarları ve/veya ideolojileri uğruna LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) varoluşları “hastalık” olarak tanımlamakta ve homofobik/transfobik uygulamalarını sürdürmekte ısrarcı olan bir takım sözde ruh sağlığı uzmanları dünyanın çeşitli yerlerinde karşımıza çıkabilmektedirler. Bu kişiler bazen yazdıkları kitaplar, makaleler, yazılar ile bazen de “onarım terapisi”, “düzeltme terapisi” gibi sözde tedavi uygulamaları ile homofobik/transfobik nefret söyleminin bir parçası olmaya devam etmekteler.
 
“Uzmanlık kisvesi altında yapılan homofobiye karşıyız!”
 
“Ne yazık ki Türkiye’de de bunun bazı örnekleriyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Türkiye’deki psikoloji, psikiyatri örgütlerinin aksi yöndeki tüm açıklamalarına rağmen homofobik/transfobik uygulamalarda ve söylemlerde bulunan, bu yönde kitaplar yazan, yurtdışında yazılmış kitapları Türkçe’ye çevirip basan psikologlar, psikiyatristler ve de yayınevleri var ne yazık ki.
 
“Bizler ruh sağlığı alanında çalışan psikologlar, psikiyatristler, psikiyatri hemşireleri, terapistler, psikolojik danışmanlar ve rehber öğretmenler, sosyal hizmet uzmanları, aile danışmanları, akademisyenler ve söz konusu alanlarda okuyan öğrenciler olarak, daha önce birçok ruh sağlığı örgütünün ortak bir basın bildirisiyle de açıkladığı üzere, ruh sağlığı alanında “uzmanlık” kisvesi altında yapılan tüm homofobik/transfobik uygulamalara ve bu uygulamaları yaygınlaştıran kitaplara karşı sesimizi çıkarıyoruz. 
 
“Bunun ilk adımlarından biri olarak Türkiye’de dolaşımda olan (ve aşağıda listesi verilen) homofobik/transfobik kitapları almayacağımızı, bunları yazan, basan ve satan kişileri, kurumları, yayınevlerini ve kitabevlerini kınadığımızı belirtiyor ve ruh sağlığı çalışanları ile birlikte tüm kamuoyunu bu konuda duyarlı davranarak SÖZ KONUSU KİTAPLARI TEŞHİR ETMEYE ve ALMAMAYA davet ediyoruz. 
 
“Homofobik/transfobik söylemler, kitaplar ve uygulamalar, nefret söylemlerine ve de nefret cinayetleri ile intiharlara giden yolların inşasına ortak olmaktır.”
 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam