09/05/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Romanya’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile cinsiyet ifadesine yönelik ayrımcı yasa tasarısı Senato’dan geçti. Tasarı alt mecliste karara bağlanacak. İnsan hakları savunucuları tasarıyı protesto ediyor.

“Homofobik ve transfobik yasaları kabul etmek Romanya için utançtır” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Romanya, Bükreş Pride, 2018

Romanya’da insan hakları savunucuları, 29 Nisan Cuma günü cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile cinsiyet ifadesine yönelik ayrımcı yasa tasarısını protesto etti.

Senato’nun onayladığı ve Romanya alt meclisinde karara bağlanacak yasa tasarısı, eğitimde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dair ifadeleri yasaklamayı hedefliyor. Romanya’da protesto edilen bu yasa tasarısı Macaristan ve Rusya’da yürürlükte.

Tasarıyı Senato’ya getiren partiler; Romanya’daki Macarların örgütü UDMR (The Democratic Alliance of Hungarians in Romania) ve milliyetçi AUR (Alliance for the Union of Romanians), yasanın “çocuk istismarını” önlemek amacıyla hazırlandığını ileri sürüyor.

İnsan hakları savunucularıysa, ülkedeki alt meclisin LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı yasa tasarısını veto etmesi gerektiğini söylüyor.                                                                     

Romanya'da LGBTİ+ haklarını savunan ACCEPT Reuters’e konuştu: “Bükreş eğitim sisteminde sansür uygulanmamalı. Ayrımcı yasa Macaristan’da Avrupa Birliği tarafından sert bir şekilde uyarıldı. Macaristan’ın başını çektiği bu gerici sürüklenmeden kaçınılmalı. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği hakkındaki bilgileri sansürlemek, açıkça homofobik ve transfobik yasaları kabul etmek Romanya için bir utançtır. Alt meclis bu ayrımcılığı durdurmak için oy kullanmalı.”                                    

Romanya, 2001'de eşcinselliği kriminalize etmeye son verdi.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam