25/07/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

Kendine medyada yer bulan homofobik söylemlerin hemen ardından gelen “Homofobikler aslında gizli eşcinseldir” söylemi kimin işine yarıyor?

Homofobikler gizli eşcinseldir midir? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 

Kendine medyada yer bulan homofobik söylemlerin hemen ardından gelen “Homofobikler aslında gizli eşcinseldir” söylemi kimin işine yarıyor?

LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemlerin, nefret söylemlerinin ve tüm bu söylemlerin örgütlediği nefret suçlarının ortadan kalkması adına LGBTİ+ dernekleri, örgütleri ve oluşumları farklı zaman dilimlerinde atölyeler düzenleyerek LGBTİ+ kavramlarla birlikte sıkça yöneltilen soruları cevaplıyorlar. Sitemizi takip etmeye devam ederek bu etkinliklerin yer ve zaman bilgisine ulaşabilirsiniz.

Kaos GL Derneği’nin “Sıkça Sorulan Sorular” broşürü de etkinlikliklere katılamayan kişiler için LGBTİ+ kavramlara, sıkça sorulan sorulara ve mitlere yer veriyor.

kaosGL.org olarak sosyal medya taramalarımızda en sık karşılaştığımız mitlerden biri de homofobiklerin gizli eşcinseller olduğu yönündeki söylemler. Peki, kendine medyada yer bulan homofobik söylemlerin hemen ardından gelen “Homofobikler aslında gizli eşcinseldir” tam olarak kimi besliyor ve kimin işine yarıyor?

Öncelikle “Sıkça Sorulan Sorular” broşüründe bu “Homofobik insanların genelde içten içe gizli eşcinsel olduğu söylenir. Ne kadar doğrudur? Siz de böyle bir durum oldu mu?” sorusunun cevabını paylaşalım:

“Toplumsal yapı, herkesi, bütün toplumu, bütün toplumsal ilişkileri homofobik bir hale getiriyor. Tabii ki bütün bu ilişki ağlarında yetişen eşcinsel, biseksüel erkek ve kadınlar da homofobik olabilirler ve homofobileriyle yüzleşmeleri gerekebilir. Ancak bütün homofobiklerin ‘gizli’ eşcinsel olduğunu söylemek, eşcinsellere yönelik şiddetin toplumsal bir sorun değil, eşcinseller arasında bir sorun olduğu anlamına gelebilir.”

“Homofobikler gizli eşcinsellerdir” söylemi, broşürde söylendiği gibi homofobi hakkında “eşcinseller arası bir sorun” olduğu algısını yaratmakla birlikte aslında gizli eşcinselleri de hedef gösteriyor, bir ayrımcılık biçimi olarak homofobiyle aynı noktada tutularak “gizliliğin”, “kötü bir şey” olduğu intibasına sebep oluyor.

Medyada LGBTİ+'ları hedef gösteren ve nefreti örgütleyen ayrımcı söylemler hakkında web@kaosgl.org adresine yazabilirsiniz.

Gizli eşcinsellere yönelik ayrımcı “Homofobikler gizli eşcinseldir” miti ile birlikte daha pekçok mite rastlayabileceğiniz “Sıkça Sorulan Sorular” broşürüne buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam