28/05/2009 | Yazar: Kaos GL

LGBTT Hakları Platformu, hakem Halil İbrahim Dinçdağ'a destek vermek için Taksim'de, 22 Mayıs Cuma günü bir eylem gerçekleştirdi.

Homofobi’ye Kırmızı Kart Gösteriyoruz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
LGBTT Hakları Platformu, hakem Halil İbrahim Dinçdağ'a destek vermek için Taksim'de, 22 Mayıs Cuma günü bir eylem gerçekleştirdi.


"Homofobi’ye Kırmızı Kart Gösteriyoruz!" başlıklı açıklamanın tam metni:
 
"Eşcinsel olduğunu beyan ederek askerlikten muafiyet raporu alan Halil İbrahim Dinçdağ’ın, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Hakemliğe Giriş Unvan ve Klasmanlara Ayrılma ile Vize Yenileme, Kural, Prensip ve Yönetmelikleri İç Talimatları 25. maddesindeki  "Sağlık problemleri nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar hakemlik yapamaz" ifadesi nedeniyle mesleğini yapmasına izin verilmemiştir.
 
Eşcinsellik,  Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1992 yılında ‘hastalıklar’ listesinden çıkarılmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Askeri Psikiyatri ise eşcinselliği hâlâ hastalık olarak görmeye devam ediyor ve eşcinsellere "çürük raporu" veriyor. Askere gitmek istemeyen ve bu raporu almak isteyen bir eşcinsel onur kırıcı pek çok muameleye maruz kalıyor. Eşcinsel biri olarak askere gitmek, olası ‘taciz, fiziksel şiddet, dışlama’ gibi nedenlerden ötürü elbette farklı zorluklar içeriyor.
 
Meselenin bir başka boyutu da, federasyonun hakemlikle askerlik arasında bir bağ kurması. Kendi sağlık prosedürlerini uygulamanın dışında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sağlık kriterlerini baz alması. Oysa askerlikle hakemlik farklı şeyler, dolayısıyla farklı kriterlerle değerlendirilmesi gerekir.
 
Halil İbrahim Dinçdağ sadece en temel hakkı olan çalışma hakkından mahrum edilmemiştir. Aynı zamanda kendisi ile ilgili kişisel bilgiler basına sızdırılarak cinsel yönelimini açıklamak durumunda bırakılmıştır. Basın mensupları tarafından ailesi taciz edilmiştir. Rızası dışında cinsel yönelimi basında ifşa edilerek, Halil İbrahim Dinçdağ hedef gösterilmiştir.
 
Mesleğini yapması engellenen Halil İbrahim Dinçdağ, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu'na başvurusunda "Raporumda yazan ‘psikoseksüel’in açılımı eşcinsel olduğu için askerlik yapamıyorum. Sağlık sorunum yok. Girişimlerim sonuçsuz kalırsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) giderim" dedi. Halil İbrahim Dinçağ'ın güzel bir biçimde hakkını araması sonucu federasyon yanlıştan geri döndü ve mesleğini yapmasına izin verildi. Umarız gelecekte homofobi yüzünden gereksiz yere insanlar güç duruma sokulmaz, meslek ve mahremiyet hakları tehlikeye atılmaz.

Biz LGBTT Hakları Platformu olarak arkadaşımız Halil İbrahim Dinçdağ’ın mesleğini yapmak için başlattığı mücadelede destek oluyoruz. Yaşamlarımızı kabusa çeviren homofobiye kırmızı kart gösteriyoruz."
 
LGBT Hakları Platformu

İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği
Kaos GL Derneği
Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği
MorEL Eskişehir LGBTT Oluşumu
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
Piramid Diyarbakır
 
Fotoğraflar: Nilgün Yurdalan

İlgili haberler: http://kaosgl.org/content/homofobiye-kirmizi-kart
http://kaosgl.org/content/hakem-halil-ibrahim-dincdag-yalniz-degildir
 


Etiketler: insan hakları
İstihdam