15/12/2010 | Yazar: Kaos GL

Homofobiye Karşı Kampüs Buluşmalarını örgütleyecek öğrenciler, Ankara’da bir araya geldiler.

Homofobiye Karşı Öğrenciler Ankara’da Buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobiye Karşı Kampüs Buluşmalarını örgütleyecek öğrenciler, Ankara’da bir araya geldiler. Buluşma, dokuz şehirden, 16 üniversiteden gelen öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.  
Homofobiye Karşı Kampüs Buluşmalarını örgütleyecek öğrenciler, Ankara’da bir araya geldiler. Kaos GL’nin evsahipliğini yaptığı buluşma, dokuz şehirden gelen öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.  

Süleyman Demirel Üniversitesi (Isparta), Muğla Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi (Antalya), İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi (İstanbul), İstanbul Teknik Üniversitesi, Trakya Üniversitesi (Edirne), Çukurova Üniversitesi (Adana), Anadolu Üniversitesi (Eskişehir), Ege Üniversitesi (İzmir), Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir), Karadeniz Teknik Üniversitesi (Trabzon), Ankara Üniversitesi (DTCF, Cebeci), Hacettepe Üniversitesi (Beytepe), Bilkent Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüslerinden homofobi ve transfobi karşıtı öğrenciler, 11-12 Aralık hafta sonu Ankara’da buluştular.
 
Ankara’daki toplantıya gelemedikleri halde Homofobi Karşıtı Buluşmaları örgütleyecek kampüsler arasında Mersin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi (İstanbul), İzmir Ekonomi Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi (Samsun) de bulunuyor.
 
Kaos GL Derneğinin koordinasyonu ile 6. Buluşma’nın yerel etkinlikleri ile kampüs buluşmalarına ayrıca Kayseri, Aydın, Diyarbakır, Van, Denizli, Kars, Çanakkale de dahil olacak. Ankara programı ise 1 Mayıs ile 22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.
 
Homofobiye Karşı Kampüs!
Ankara’da yapılan iki günlük toplantıda, 6. Homofobi Karşıtı Buluşmanın kampüs etkinliklerinin örgütlenmesinin olanakları ile resmi ve fiili olası engellere karşı hangi taktiklerin geliştirilebileceği konuşuldu.
 
Her kampüsün kendi yerel ihtiyaçları çerçevesinde etkinliklerin belirlenmesi için önceki kampus buluşmaları değerlendirildi. Homofobik ve transfobik uygulamalara karşı kampüsler arası dayanışma ağı tartışıldı.
 
14 Şehirde, Homofobiye Karşı Buluşuldu!
2010 yılında, 5. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında 14 şehirde etkinlik yapıldı. Homofobi Karşıtı Buluşma, homofobi karşıtlığı ile şekilleniyor ve tüm topluma yönelik düzenleniyor. Doğrudan LGBT bireyler, kulüpler, derneklerin yanı sıra “homofobi benim de meselemdir” diyen öğrenci toplulukları ve STK’larla işbirliği yapılıyor. Yereldeki etkinlikler Homofobi Karşıtı Buluşma şemsiyesi altında özerk etkinlikler olarak örgütleniyor.
Beşinci buluşmada yerel ayaklara Muğla, Van, Trabzon, Edirne, Nazilli gibi şehirler ve kampüsler dahil oldu.
 
Homofobi Karşıtı Buluşma’ya Karşı Homofobi!
2010 yılında buluşmanın örgütlenmesi bazı sorunlarla karşılaştı. Bazı kampüslerde rektörlüklerin izin vermemesi, salon bulunamaması, bazı yerlerde fiilen engellenmesi ile Homofobi Karşıtı Buluşma etkinlikleri ve organize eden öğrenciler kampus dışına itildiler. Engellemelere rağmen özellikle Karadeniz Teknik ve Akdeniz Üniversitelerinden öğrenciler yılmadılar ve etkinlikleri şehir merkezlerinde yaptılar.
 
Buluşma’nın değerlendirmesi yapılırken, Homofobi Karşıtı Buluşmaların şehirlere ve kampüslere yayılması, yerelde öğrencilerin engellenmeleri durumunda yerel stk’ların formel sorumluluğu üstlenmelerinin “Queer yoldaşlığı” ile başarıldığının altı çizildi.
 
“Eşcinsellerin kurtuluşu heteroseksüelleri de özgürleştirecektir” şiarıyla yola çıkan Kaos GL, bütün ezilenler ve ayrımcılığa maruz kalan kesimlerin oluşturacakları yatay ağları önemsiyor, bunun mümkün olduğu oranda özgürlük mücadelesinin yükseleceğini söylüyor.
 
1 Mayıs’tan 17 Mayıs’a özgürlük mücadeleleri arasında köprüler kurarken, homofobi ve transfobinin yanı sıra cinsiyetçilik, militarizm, ırkçılık, islamafobi, anti-semitizm meselelerini de dert ediniyor. 
 
“Yaşadığımız şehirde nefes almamızı feminizm ve homofobi karşıtı hareket sağladı”   
Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri, Homofobi Karşıtı Buluşmayı örgütledikleri kulüplerinin rektörlük tarafından kapatılmasına rağmen vazgeçmeyeceklerini ve önümüzdeki yıl buluşmayı Trabzon’da yine örgütleyeceklerini söylediler. Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği temsilcileri ile Ankara’ya gelen öğrenciler, Trabzon Homofobi Karşıtı Buluşmayı birlikte düzenleyecekler.
 
“Karadeniz Kadın Dayanışma Derneğinin bir etkinliği vardı. Kadınlara ve eşcinsellere ayrımcılık üzerinden ortaklaştık. Homofobi Karşıtı Buluşmanın Trabzon ayağında yerel stk’ları sürecin içine katmak istiyoruz.” diye konuşan Özlem, rektörlüğün bütün öğrenci girişimlerine saldırdığını ama ilk gözden çıkardığı kulübün kendilerininki olduğunu söyledi.
 
Gizem, “Yaşadığımız şehirde nefes alamıyoruz. Nefes almamızı feminizm ve homofobi karşıtı hareket sağladı” dedi.  
 
Akdeniz Üniversitesinden öğrenciler, geçen buluşmayı kampüste yapamadıklarını ama rektörlüğü bilgilendirdiklerini ve bu kez etkinlikleri kampüste yapmak istediklerini söylediler.
 
İstanbul Üniversitesi’nden İÜ Radar temsilcisi öğrenciler, kampüslerinde Öğrenci Kültür Merkezinin kapatıldığını ama felsefe ve sosyoloji kulüpleri ile dayanıştıklarını söylediler.
 
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Cins Arı temsilcisi ise kendilerini “müslüman öğrenciler” olarak adlandıran grubun şiddeti ve engellemeleriyle karşılaştıklarını söyledi. Cinsiyetçiliğin homofobiyi besleyen tavrının sürekli olduğunu belirten temsilci, okulun engel çıkarmadığını, kulüpleşmek isterlerse okulun haberdar olmak istediğini kendilerine ilettiğini belirtti.
23-24 Nisan’da İkinci Kez Buluşma Kararı
Ankara’daki öğrenci ağ toplantısında, Homofobiye Karşı Kampüs Buluşmalarının örgütlenmesi ile birlikte 2. Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenciler Buluşması da konuşuldu.
 
2011 yılında ikinci kez yapılmasında ortaklaşılan Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenciler Buluşması için her kampüsün örgütlenme koşulları, yurt ve barınma sorunları ile şiddet ve güvenlik sorunları gibi alanlarda topluluklar on raporlar hazırlayacaklar.
 
Kaos GL Eğitim Komisyonu, Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenci Buluşmasının hazırlık sürecinde LGBT örgütler ile öğrenci kulüpleri arasındaki iletişimi sağlayacak.
 
Ayrımcılığa karşı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel (LGBT) bireylerin insan haklarının geliştirilmesi için mücadele eden Kaos GL Derneği, önümüzdeki yıl Homofobi Karşıtı Buluşma’nın altıncısını düzenleyecek.
 
İlgili bağlantılar:

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam