02/02/2013 | Yazar: Hayriye Kara

Kaos GL Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığına Karşı Avukat Ağı’nın İlk Çalıştayı 16 Şubat 2013’de İzmir Barosunda yapılacak.

Homofobiye ve Transfobiye Karşı Avukatlar İzmir’de Buluşuyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığına Karşı Avukat Ağı’nın İlk Çalıştayı 16 Şubat 2013’de İzmir Barosunda yapılacak.
 
Prof Dr. Melek Göregenli, Av. Veysel Ok, Av. Fırat Söyle, Av. Rozerin Seda Kip, Av. Ahmet Toköz, Av. Hayriye Kara eğitmen olacak katılacak.
 
Melek Göregenli, “Ayrımcılık, Homofobi, Cinsel Yönelim/Cinsiyet Kimlikleri” üzerine bir sunum yapacak. LGBT’lerin hukuki alanda en fazla sorun yaşadıkları alanlar üzerine vaka-analizleri yapılacak. İzmir eğitiminde, Trans geçiş süreci, Askeriye-Rapor Alma Süreci, İfade ve Örgütlenme Özgürlüğü, Nefret suçları, Çalışma Hayatı, Barınma Hakkı – Ev mühürlenmeleri, Kabahatler kanunu, İşkence Kötü Muamele konuları ele alınacak.
 
Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığına Karşı Avukat Ağına hukuk@kaosgl.org adresine neden katılmak istediğinizi belirten bir niyet mektubu ile başvurabilirsiniz.
 
Bu alanda çalışmak isteyen avukatların bilgi ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşabilecekleri Homofobi ve Transfobi Karşıtı Avukat Ağı’nın duyurusu Ekim ayında yapılmıştı.
 
Kaos GL’den Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığına Karşı Avukat Ağı
Kaos GL olarak 2007 yılından beri düzenli olarak LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) bireylerin insan hakları ihlallerini izlemeye ve raporlaştırmaya çalışıyoruz. İşkence, kötü muamele, yaşam hakkı, mahremiyet hakkı gibi temel haklar alanında izleme yaparken bir yandan da bu hakların ihlallerinin yargı sürecini de izlemek amaçlarımız arasında.
 
LGBT bireylere yönelik insan hakları ihlallerini izleme ve raporlama sırasında sıkça sorduğumuz soruların başında “adalet” tanımı geliyor çünkü LGBT bireyler yönelik insan hakları ihlalleri genellikle cezasız kalıyor.
 
LGBT bireyler hem deşifre olacakları, hem de adaletin tecelli etmeyeceği düşüncesiyle yargıya başvurmuyorlar. Yargıya başvuran LGBT bireyler ise daha işin başında yargı sürecinde cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa uğrayacaklarını ve adaletin hiçbir zaman gerçekleşmeyeceği bilgisini zihinlerinin bir köşesinde tutmak zorunda kalıyorlar. Aslında mağdur olmayı göze alarak yargı sürecini başlatıyorlar.
 
Bu alanda yaşadığımız sıkıntılardan bir diğeri ise homofobi ve transfobi konusunda duyarlı avukatların sayısının az olması ve bu alanda çalışan avukatlar arasında bilgi ve deneyimlerini paylaşabilecekleri bir ağın olmaması.
 
Bütün bu süreçler LGBT bireylerin adalete erişimini zorlaştırıyor.
 
Kaos GL olarak Homofobi ve Transfobi Karşıtı Avukat Ağı ile bu alanda çalışmak isteyen avukatların bilgi ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşabilecekleri bir ağ kurmak istiyoruz.
 
Homofobi ve Transfobi Karşıtı Avukat Ağı çalışması kapsamında, Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Adana-Mersin’de LGBT alanında çalışmak isteyen avukatlarla LGBT Davaları Çalıştayları düzenleyecek.
 
Bu çalıştaylarda, Uluslararası Sözleşmelerin iç hukukta uygulanması, AİHM içtihatları, Türkiye’den dava örnekleri ve bu davalarda karşılaşılan sorunlar, vaka analizlerinin yapılacağı atölye çalışmaları yoluyla avukatlar arasında bilgi ve deneyim aktarımının sağlanması hedeflenmektedir.

  


Etiketler: insan hakları
İstihdam