03/06/2025 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ve dışlayıcı açıklamalar ve eylemlerde bulunanların "ödüllendirildiği" Hormonlu Domates Ödülleri için adaylar, bu yıl da açık çağrıyla belirleniyor.

Hormonlu Domates Ödülleri’nde aday belirlemek için son gün! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

33. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında düzenlenen Hormonlu Domates LGBTİ+fobi Ödülleri’nin 21.’si için aday belirleme süreci geçtiğimiz günlerde başladı.

Siyaset, Yaşam Alanları, Eğitim, Medya, Kurum, Devrimci Domates, Spor, Sansür, Markalar, Beynelmilel kategorilerinin yanında içine bu sene Sokak Direnişi kategorisinin de eklendiği özel kategorilerde verilecek ödüller için adaylarınızı göndermek için bugün son gün!

Adaylarınızı belirlemek için tıklayın.

23-28 Haziran 2025 tarihlerinde düzenlenecek Onur Haftası içinde, oylama sonuçlarına göre Hormonlu Domates almaya “hak kazananlara” ödülleri törenle takdim edilecek.

Geçtiğimiz yılın “kazananları”

İlk kez 2005’te verilen Hormonlu Domates ödüllerinin amacı kamusal alanda LGBTİ+ bireyler hakkında homofobik-transfobik-bifobik sözler sarf eden ve/veya uygulamalarda bulunan kişi ve kurumları teşhir etmekti. İlk yıl ödül kazananları Onur Haftası organizasyon ekibi seçmişti. Bu tarihten itibaren ödüller, her yıl yapılan açık çağrıyla belirlenmeye başladı.

Ödüller kapsamında kategorilerinde “kazananlar” belirleniyor ve ödül almak üzere törene davet ediliyor.

Geçtiğimiz yıl yapılan 20. Hormonlu Domates Ödülleri kapsamında şu isimler/kurumlar ödülü kucaklamıştı:

Eğitim dalında Boğaziçi Üniversitesi yönetimi ödülün sahibi olurken Kurumlar dalında ödül, “Aileyi tehdit eden cinsiyet temelli sapkın ideolojilerin” normalleştirilmeye çalışıldığını iddia eden Diyanet İşleri Başkanlığı’na gitmişti.

Medya dalında Yeni Akit Gazetesi en çok oyu alarak ödül sahibi oldu. Siyaset dalında ise Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan Hormonlu Domates’i kazandı. Beynelmilel dalında domates, İsrail devlet başkanı Benjamin Netanyahu’ya gitti.

2024 yılında “Seçim Özel” ödülü ise “LGBT hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna “Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la aynı şeyi düşünüyorum” diyen Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’a verildi.

Geçtiğimiz yılın kazananlarının tam listesi için tıklayın.

Onur Haftası hakkında

İlk kez 1993 yılında “Cinsel Özgürlük Haftası" adıyla düzenlenen hafta, Valilik engeline takılarak yasaklanmış, hafta etkinliklerine ve Onur Yürüyüşü’ne izin verilmemiş, aktivistler gözaltına alınmış, yurt dışından gelen konuklar sınır dışı edilmişti. Onur Haftası daha sonraki yıllarda da yasaklarla karşılaştı ancak etkinlikler düzenlenmeye devam etti. Yasaklar karşısında hareketin talepleri ve aldığı toplumsal destek güçlendi ve ilk İstanbul Onur Yürüyüşü 2003'te, Onur Haftası gerçekleştirilmeye başlandıktan tam on yıl sonra yapıldı. O yıl ancak 20-30 kişiyle yapılan bu ilk yürüyüş, her yıl katlanarak büyüdü. 2013 yılında İstiklal'deki yürüyüşe 100.000 kişinin katıldığı ifade ediliyor. 2015 ve 2016 yılında ise Onur Yürüyüşleri beklenmedik şekilde polis tarafından engellendi. Ancak mücadeleye kararlı olan LGBTİ+ hareketi, 14. Onur Yürüyüşü'nde önce tüm İstiklal’e, ardından da İstanbul’un birçok yerine “dağıldı.” LGBTİ+’lar ve homofobi/bifobi/transfobi karşıtları bu yıl hem bir arada olmanın, hem de LGBTİ+ görünürlüğü ve hakları için sürdürdükleri mücadelenin 33. yılını kutlayacaklar. 30 kişiden 10.000'lere ulaşmanın hikayesini kulaktan kulağa anlatacak, dinleyecek ve yeniden yazacaklar.


Etiketler: insan hakları, yaşam, onur yürüyüşü
İstihdam