30/12/2024 | Yazar: Kaos GL

T24’ten Can Öztürk’e konuşan LGBTİ+’lar, Hornet’in “riskli profilleri engelledik” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Hornet’teki dolandırıcılık ve şantaj krizinde mağdurlar anlattı: “Ailemin bilgilerini ele geçirdi, tehdit edip para istedi" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+’lar çevrimiçi flört uygulamalarında dolandırıcılık, tehdit ve şantajın hedefi haline gelmeye devam ediyor. Söz konusu uygulamalar arasında LGBTİ+ arkadaşlık ve partner uygulaması Hornet de yer alıyor.

T24’ten Can Öztürk, Hornet’te şantaj ve dolandırıcılık mağduru LGBTİ+’larla konuştu. Mağdurlar, şikâyetlerin artması üzerine “uygun olmayan profillerin engellendiğini” söyleyen Hornet yetkilisinin açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ve yeterince güvenlik önlemi alınmadığını söyledi.

Hornet’te dolandırıcılık ve şantaja maruz kalan A.D, şunları söyledi:

“Hornet üzerinden bana gelen basit bir ‘selam’ mesajını yanıtladım. Ardından konuştuğum kişi gizli olduğunu ve uygulamayı sileceğini söyledi. Bana telefon numarasını verdi ve ona WhatsApp’tan yazmamı söyledi. Anlık bir boşluğuma denk geldi ve yazdım. Biraz konuşmamızın üzerine bana ailemdeki herkesin T.C. kimlik numaraları ve telefon numaralarının olduğu bir liste iletti. Eğer kendisine para göndermezsem bu listedeki kişilere fotoğraflarımı göndereceğini söyleyerek amcama attığı bir mesajın ekran görüntüsünü atarak tehditlerini sürdürdü. Ne yapacağımı bilemedim.

Yaşanan olayın ardından avukat bir tanıdığım ile iletişime geçtim ancak anlık olarak bir şey yapamayacağımızı söyledi. Bunun üzerine para da göndermememle fotoğraflarımı amcama gönderdi. Beni ailemin tamamına ifşa etmiş oldu böylece.”

“Beni aileme ifşalayarak hayatımı riske attı”

Suç duyurusunda bulunmasının ardından herhangi bir sonuç alamadığını söyleyen A.D., şu ifadeleri kullandı:

“Sonraki günlerde suç duyurusunda bulundum. Savcılık siber suçlara yönlendirdi. Yapılan çalışmalar sonucunda da kişi tespit edilemedi. Böylece dava sürecine girmeden olay kapandı. Karşı taraf benden para elde edemedi ama beni aileme ifşalayarak hayatımı riske attı. WhatsApp üzerinden konuştuğum, beni dolandırmaya çalışa birinin nasıl bulunamadığını anlayamadım! Bu kişi benim başka hangi bilgilerime sahip onu da bilmiyorum” 

“Uygulamanın açıklamaları tamamen boş”

Hornet’in Operasyon Müdürü Gerry Monaghan’ın “riskli profilleri engelledik” açıklaması hakkında da konuşan A.D, şöyle dedi:

Uygulamanın açıklamaları bence tamamen boş. Güvenlik önlemleri alınıyor olsaydı ben bunları yaşamış olmazdım. Bu olayın ardından aynı profil fotoğrafıyla açılmış onlarca hesapla karşılaştım. Uygulama dediği gibi sıkı bir denetimden geçirip saniyeler içerisinde bu hesapları kapatıyorsa nasıl beni dolandıran kişinin hesabı açık kaldı? Hesabı engellemek yerine şikayet ettim, günlerce açık kaldı. Bence kapandığında da hesabı dolandırıcı kapattı. Uygulama tabii ki kendini savunmak için çeşitli açıklamalar yapmış ancak bunlar geçerliliği olmayan sözler. Küçük şehirlere kadar dolandırıcılık haberleri gördüm. Kim bilir daha ne kadarı vardır ancak bilinmiyordur.”

Haberin tamamı için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, medya, yaşam
2024