21/01/2021 | Yazar: Kaos GL

“Haberin sonu: Türkiye’de internet sansürü” raporundan: Hornet.com ve gabile.com’a erişim, sansür yasasının kabul edilmesinden kısa bir süre sonra engellendi.

Hornet ve Gabile, sansür yasasıyla birlikte ilk kapatılan sitelerden Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin Kasım 2019 ve Ekim 2020 tarihleri arasında yürüttüğü Free Web Turkey projesi kapsamında hazırlanan “Haberin sonu: Türkiye’de internet sansürü” raporu yayınlandı.

2019 yılında sansüre karşı mücadeleye katkı sunmak ve farkındalık yaratmak amacıyla kurulmuş olan Free Web Turkey Platformu, bu raporda; Kasım 2019 - Ekim 2020 arasında Türkiye’de internet özgürlüklerine yönelik bu baskıları ve kullanıcılarının gözetlenmesine yönelik adımları, kamuya açık kaynakları inceleyerek, tematik olarak ele aldı.

Hornet.com ve Gabile’ye kapatma

1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren; sivil toplum kurumları, meslek örgütleri gazeteciler ve insan hakları savunucuları tarafından “Sansür Yasası” olarak adlandırılan 7253 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun (7253 sayılı Kanun) kabulünden kısa bir süre sonra birlikte tanışma uygulaması olan Hornet’in ve Türkiye’nin en eski LGBTİ+ arkadaşlık sitelerinden Gabile.com’un internet sitelerine erişim engeli rapora yansıdı:

“Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 6 Ağustos 2020 tarihli kararıyla Hornet; ardından Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğinin 10 Eylül 2020 tarihli kararıyla Türkiye’nin en eski LGBTİ+ arkadaşlık sitelerinden gabile.com tanışma ve arkadaşlık uygulamaları kapatıldı. Tanışma sitelerinin kapatılmasının yeni yasayı düzenleyenlerin göz önünde bulundurduğu bir adım olup olmadığı bilinmese dahi, Türkiye’de günlük erişimi 1 milyon sınırını aşan tanışma siteleri bulunuyor. Bir araştırmaya göre 2019 sonunda Tinder’ın Türkiye’deki kullanıcı sayısı 1 milyon 78 bin’di. Bu yönüyle Tinder ve benzeri uygulama ve sitelerin ‘sosyal ağ sağlayıcı’ sayılması tehlikesi bulunuyor.”


Etiketler: medya
İstihdam