11/06/2009 | Yazar: Kaos GL

Hortum Süleyman'ın eski mekanı Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü bir kez daha işkence ve kötü muamele ile gündeme geldi.

Hortum Süleyman'ın eski mekanı Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü bir kez daha işkence ve kötü muamele ile gündeme geldi. Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde polislerin gözaltına aldıkları kişilere polis aracında işkence yaptıklarını tespit etti.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde İstanbul Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik şikayetler üzerine oluşturulan alt komisyon raporunu tamamladı. Raporda polisin işkenceyi karakollardan dışarıya taşıdığına, işkenceci polislerin cezalandırılmadığına dikkat çekildi.
Komisyon hazırladığı raporunda, polisin gözaltına almak istediği kişileri polis otosuna bindirirken şiddet uyguladığı belirtilirken, polisin bunu pratik bir yöntem haline getirmesinden endişe edildiği
kaydedildi.
YERİNDE İŞKENCEYE İNCELEME
Raporda, ayrı tarihlerde Beyoğlu Emniyeti'nin sorumluluk alanında Şah Mehmet Aras ve oğlu Serhat Aras ile Hakim Adlığ'ın polislerce dövülmesi ve hakkında tutuklama kararı bulunan Çağdaş Kulaçatan'la ilgi şikayetlerin incelendiği ve bu üç ayrı olayda da polislerin söz konusu kişilere şiddet ve kötü muamele yaptığının saptandığı ifade edildi.
Raporda, Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polislerce yurttaşlara yapılan şiddet ve işkenceler şöyle sıralandı:
"Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin, hukuka aykırı olarak, şahısların polis araçlarına bindirilerek sorgulanmalarının hatta cezalandırılmalarının tercih edildiği, bu işlemin idarî bir pratik
haline getirilmeye çalışıldığı endişesi ve kanaati uyanmıştır. Komisyonumuzun yerinde inceleme yaptığı Şah Mehmet Aras ve oğlu Serhat Aras ile Hakim Adlığ'ın Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polislerce dövülmüşlerdir."
POLİS İNTİKAM DUYGUSUYLA GÖREV YAPIYOR
Polisin intikam duygusuyla görev yaptığına da dikkat çekilene raporda, "Polis görevlileri asayişi sağlamaya değil, kendi intikam duygusunu tatmin etmek için asayişi yok etmeye çalışan biri haline gelmemelidir. Asayişi sağlamakla görevli olanların ihkâk-ı hak sayılacak fiil ve davranışlarda bulunması kabul edilemez" ifadelerine yer verildi.
İŞKENCECİLER CEZALANDIRILMIYOR
İşkence yaptığı tespit edilen polislerin cezalandırılmamalarını da bu tür olayların artmasına neden olduğu belirtilen raporda şöyle denildi: "Komisyonumuzda, polis memurlarının eylemlerinin soruşturulmasında gerekli hız ve özen içinde hareket edilmediği, şiddet eylemlerinin
sorumlularının bu şekilde neredeyse bir cezasızlıktan yararlandırılmakta olduğu kanaat ve endişesi mevcuttur. Bu kapsamda Beyoğlu'nda meydana gelen olaylarda ihlalin polisten kaynaklandığı
belirtilmekte olmasına karşın idarece etkin bir soruşturma yapıldığını söylemek mümkün olmamaktadır."
YÖNETİM ZAFİYETİ VAR
Beyoğlu Emniyet Amirliğinde yönetim zafiyeti bulunduğunu da dikkat çekilen raporda, "Beyoğlu Emniyeti'nde bir yönetim zafiyeti kendini göstermektedir. Emniyet Müdürü Yusuf Yüksel, olayları etkili bir biçimde araştırmamış, yardımcılarına konuyu araştırttığını ancak hiçbir görevlinin bu olayları kabul etmediğini söylemiştir. Kolluğun kontrolündeki bir kişinin vücudunda meydana gelen yara ve bere izlerinin nasıl meydana geldiğini açıklamak idarenin görevidir'' denildi.



 

Etiketler: insan hakları
İstihdam