30/01/2024 | Yazar: Kaos GL

LGBTİQA+ Tıp Öğrencileri Ağı, Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’na özel bilgileri derledi.

“HPV aşısı lüks değil, haktır!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİQA+ Tıp Öğrencileri Ağı, Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’na özel bilgileri derledi. Ağ, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda “HPV aşısı lüks değil, haktır” diyerek şu ifadeleri kullandı:  

“LGBTİQA+ Tıp Öğrencileri Ağı olarak; akut bir şekilde HPV aşısının ulusal aşılama programına dahil edilmesi gerektiğinin, aşılanacak gruplar için tıp mensupları ve meslek örgütleri tarafından belirlenen bilimsel kriterler dışında hiçbir kriterin uygulanmasının doğru olmadığının, HPV aşısına erişimin temel bir insan hakkı olduğunun altını çizmek istiyoruz.”

Paylaşımda şu bilgiler yer aldı:

  • HPV (insan papilloma virüsü, genital bölge dahil çeşitli bölgeleri etkileyen ve bu bölgelerde siğillere neden olan, bu nedenle dünyada cinsel yolla aktarılan en yaygın viral enfeksiyon sebebidir.
  • HPV sanılanın aksine serviks (rahim ağzı) kanseri dışında da birçok kanser türüne de sebep olabileceğinden dolayı tüm cinsiyet kimlikleri için risk oluşturabilecek bir enfeksiyondur.
  • HPV’ye karşı birincil derecede koruyuculuk sağlayan ve olası kanserleri önlemede kullanılan HPV aşıları bulunmaktadır. HPV aşısı ne yazık ki Türkiye’de ulusal aşılama programına dahil değil.
  • 25 Aralık 2023 tarihinde yürürlüğe giren zam ile üç doz 9’lu Gardasil aşının Türkiye’deki yaklaşık fiyatı 11.000 TL.

Etiketler: insan hakları, yaşam, sağlık
İstihdam