26/01/2023 | Yazar: Kaos GL

Defne Güzel ve Dr. Özlem Çiftçi, “Bedenin Hakkı: Cinsel Hakları Konuşuyoruz” podcast serisinin HPV taraması ve aşısının konuşulduğu dördüncü bölümüne konuk oldu.

“HPV’ye ilişkin bilgi, LGBTİ+ komite içerisinde yeteri kadar güncel ve gündemde değil” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kısa Dalga ve Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu (CİSÜ) işbirliğiyle hazırlanan “Bedenin Hakkı: Cinsel Hakları Konuşuyoruz” podcast serisinin dördüncü bölümünde, HPV taraması ve aşısı ele alındı.

Bu bölümde Okan Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi Dr. Özlem Çiftçi ve Özgür Renkler Derneği, 17 Mayıs Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi, Kaos GL İnsan Hakları İzleme Uzmanı Defne Güzel, HPV konusunda soruları yanıtladı.

Defne Güzel, LGBTİ+’ların yaşadığı zorlukların sorulduğu soruya şöyle yanıt verdi:

“LGBTİ+’lar için daha yakıcı olan bir şey var. Doktorun bizim hikayemizi bilmesi önemli ve biz LGBTİ+’lar olarak aslında kendi cinsel pratiklerimizi sağlık uzmanlarına maalesef anlatamıyoruz. Kadınlar da anlatamıyor kimi zaman. Sanırım birinci zorluk bu. Bizim kendimizi ifade edemememiz, öykümüzü anlatamamamız, başımıza ne geldiğini belirtemememiz. Çünkü en temel çekincelerimiz ayrımcılığa uğrama riski, sebebiyle aslında bunu anlatamıyoruz. İkinci zorluk LGBTİ+’lar, herkesten daha hızlı ve daha derin bir şekilde yoksullaşıyor. Dolayısıyla aşıya erişemiyor. HPV’ye ilişkin bilgi de LGBTİ+ komite içerisinde yeteri kadar güncel ve gündemde değil. Bana kalırsa komitenin de aslında HPV konusunda bilgilendirilmesi gerekiyor. Öte yandan tarama merkezleri, jinekologlar ayrımcılıktan arınmamış durumdalar maalesef. Sağlık merkezlerinin güvenliği, herkes için şiddetten arınmış, LGBTİ+’ların öyküleriyle beraber var olabileceği ve hizmet alabileceği bir kapsama sokulması gerekiyor. Örneğin bir transın jinekologda yaşayabileceği ayrımcılık ve şiddet pratiğinden ne kadar haberdarız aslında. Dolayısıyla buradaki ayrımcılıkların, hak ihlallerinin görünür kılınması gerekiyor. Bunun yanı sıra siğil yaktırma gibi işlemler var. Bu işlemler sigorta kapsamında değiller. Oldukça pahalılar. Aşı gibi tarama ve lazer işlemlerin de aslında ücretsiz olması gerekiyor. Bütün bunların da yaşanmaması için aslında herkesin aşıya erişebilmesi için, HPV aşısının ulusal aşı programına alınması gerekiyor.”

Podcastin tamamını buradan dinleyebilir, deşifresini ise şuradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam