04/03/2024 | Yazar: Kaos GL

2 Mart’ta gerçekleşen etkinlikte HPV’ye ilişkin kapsayıcı politika önerileri sunuldu.

“HPV’yi Konuşuyoruz!” etkinliği İzmir'de gerçekleşti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2 Mart tarihinde gerçekleşen etkinlik, Kaos GL Derneği’nden İnsan Hakları Uzmanı Defne Güzel’in yürütücülüğüyle gerçekleşti. Etkinliğin forum kısmında Genç LGBTİ+ Derneği, Lavender, Kapsama Alanı ve bağımsız aktivistler HPV’ye ilişkin kapsayıcı politika önerileri sundu.

Yeterli yaşam standardının, istihdam ve eğitimin, psikolojik etmenlerin ve devlet ideolojilerinin sağlığa olan etkilerini tartışmaya açan Güzel, HPV’ye olan ahlakçı bakış açısının bu ideolojilerle nasıl ilintili olduğunu aktardı. Güzel, ardından şöyle devam etti:
“Rahim ağzı kanserinin neredeyse tek sebebi HPV. Yalnızca rahim ağzı değil, anüs, penis, vajen, vulva, baş-boyun, gibi bölgelerde de HPV kanserlere sebebiyet veriyor. Fakat bu bilgi hiç konuşulmuyor. HPV dünyada en yaygın görülen cinsel enfeksiyon ve bu sebeple ahlakçı bir bakış açısı var.”

Enfeksiyonu aşıyla durdurmak mümkün"

Güzel, konuşmasının devamında tarama ve aşıdan bahsederek şunları ekledi:
“Türkiye’de dokuz değerli aşı var ve koruyucu son derece yüksek. Bu aşılar maalesef ücretli. Aşıların herkes için ücretsiz olması ve ulusal aşı programına alınması gerekiyor. Aşı ve taramanın maliyeti kanser tedavisinden çok daha az ve enfeksiyonu aşıyla durdurmak mümkün. Taramalar ise yalnızca rahim ağzı kanseri için yapılıyor. Taramaların kapsamı özellikle anal ve boğaz taramasını kapsayacak şekilde genişletilmeli. Taramalardan ve aşılardan herkes yararlanmalı.”
Güzel’in sunumu LGBTİ+ topluluğunda da HPV’ye dönük utandırmanın yer alması ve bu utandırmayla mücadele edilmesi gerektiği vurgusuyla sonlandı. Sunumun ardından foruma geçilerek etkinlik sonlandı.


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam