19/01/2012 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Hrant Dink’in öldürülmesinin beşinci yılında Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde toplanan yaklaşık 1000 kişilik grup TBMM önüne siyah çelenk bıraktı.

Hrant Dink’in öldürülmesinin beşinci yılında Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde toplanan yaklaşık 1000 kişilik grup TBMM önüne siyah çelenk bıraktı.
Milletvekillerinden Çelik Demir, Levent Tüzel, Ertuğrul Kürkçü’nün yanı sıra yazar İsmail Beşikçi de katılımcılar arsındaydı.
 
Türkçesini Ankara Emek ve Demokrasi Platformu adına KESK’ten İsmail Hakkı Tombul’un okuduğu açıklamada “Üzerinden beş yıl geçti. Yüz binler sokağa dökülünce elleriyle koydukları yerden çıkarıverdiler katilleri.” dedi ve şöyle devam etti: “Azmettirici olarak bir psikopat, çocuk kategorisine sokulan tetikçi, işbirlikçi olarak da bir polis. Hepsi bu kadar. Yargılanma süreci; Hrant’ın ailesine, avukatına, Ermeni halkına hakaret, her duruşma Hırant’a sıkılan bir kurşun gibiydi. Hrantın avukatı Fethiye Çetin’in söylediği gibi ‘En ağırını en sona saklamışlardı.’ Yaramızı kanatırcasına , gözümüzün içine bakarak tüm katilleri akladılar.Bir kez daha görüyoruz ki soykırım mantığı devam etmektedir.Bu gün hala 1915’teyiz… Sizin kapatmaya çalıştığınız dosya bizim için daha yeni başlıyor. Bu gün ölümünün beşinci yılında Hrant’ı katledenlerle, bunu yaratan zihniyetle hesaplaşmak için daha öfkeliyiz. Hrant Dink kardeşimizin acısını ve onurunu omuzlayarak onun kardeşlik ve birarada yaşam çağrısını gerçek kılmak için, beş yıldır kesintisiz sürdürdüğümüz yürüyüşümüze devam edeceğiz. Hiçbir güvercinin tedirginlik duymayacağı bir Türkiye için mücadele etmeye devam edeceğiz.”
 
Basın açıklamasının Kürtçe metnini Platform adına Mahmut Konukman okudu.
 
Konukman son söz olarak “1915’te Ankara nüfusunun yüzde 30’u Ermenilerden oluşuyordu. AGOS Gazetesi tarafından Ermenicesi yazılan açıklamayı okuyacak bir tek Ermeni bulamadık bugün Ankara’da. Bu da bize nasıl bir soykırım yapıldığını göstermektedir” dedi.
 
Açıklama TBMM’nin önüne siyah çelenk ve siyah çelengin içindeki ayakkabının bırakılmasıyla sona erdi.  
 
Ankara’da gece yapılan Hrant Dink anması ise, BirGün gazetesi önünden başladı.
 
Sakarya Caddesi’ne yürüyen kalabalık burada Hırant Dink ve öldürülen diğer demokrat, devrimci, sosyalistler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
 
BirGün Gazetesi yazarlarından Doğan Tılıç yaptığı konuşmada “Şimdiye kadar Hrant için herkes konuştu. Katiller, örgüt değil diyen hâkim bile. Ben Hrant’ın arkadaşı olarak konuşuyorum. Hrant bu ülke için bir şanstı. Katliamlarla, soykırımlarla yüzleşmek için bir şanstı. Kalemi kırılıp düşene kadar yazdı. Basılmamış kitabı yazan, okuluna sahip çıkan, elinde kitap, boynunda puşi olan genç, barış isteyen herkes kolayca örgüt üyesi olabiliyor, içeri tıkılıyor. Hrant’ı öldüren katiller ise örgüt değiller. Şimdi karar zamanı, 12 Eylül darbecileri yargılanıyor, artık nasılsa yargılanıyorlar deyip bu mücadeleyi bırakacak mıyız? Yoksa bedeni gazete ile örtülen Hrant’ın davası üzerine örtülmek istenen örtü  kalkana kadar Hrant’ın yolunda devam mı edeceğiz?” dedi.
 
Akşam basın açıklamasını Emek ve Demokrasi Platformu adına TMMOB genel başkanı Mehmet Soğancı okudu.
 
Kibele müzik gurubunun yaptığı kısa müzik dinletisi ile eylem sonlandı.
 
 
Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu

Etiketler: insan hakları
nefret