17/11/2011 | Yazar: Kaos GL

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), cinsel yönelimi nedeniyle meslekten ihraç edilen bir hâkimin ihraç kararını kaldırdı.

HSYK: Cinsel Yönelimden Hâkim İhraç Edilmez Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), cinsel yönelimi nedeniyle meslekten ihraç edilen bir hâkimin ihraç kararını kaldırdı.
 
Bir hâkim hakkında adliyeye başvuran kişilere dönük farklı cinsel yönelimini gösterir söz ve eylemlerde bulunduğu şikâyetleri geldi. Dönemin HSYK’si açılan soruşturma sonrası hâkimin meslekten ihracına karar verdi.
 
Anayasa değişikliğinin ardından cinsel yönelimi nedeniyle ihraç edilen bu hâkim de HSYK’ye hakkındaki kararın kaldırılması için başvurdu. Ancak hâkim, mesleğe dönüş isteminde bulunmadı. HSYK, cinsel yönelimi meslekten ihraç gerekçesi görmedi ve ihracı kaldırdı.
 
Ancak hâkimin, adli fonksiyonu sırasında cinsel yönelimine ilişkin mesajlar atması, bu yönde disiplin cezası verilecek bir konu olarak değerlendirildi ve disiplin cezası verildi.
 
Mesleğe dönüş talebi olmayan hâkime, ihraç kararı kaldırıldığı için avukatlık yolu açıldı. HSYK, farklı cinsel yönelimi nedeniyle ihraç edilen hakimin soruşturma dosyasını ve hakkındaki ihraç kararlarını inceleyerek, bu kararı verdi. Eski Kurul’un ihraç kararının bir erkeğe atılan cep telefonu mesajına dayandığı ancak hâkimin bu iddiaları ve mesajı kesinlikle kabul etmediği bildirildi.
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam