28/07/2021 | Yazar: Defne Güzel

Hak-lı Çarşambalar etkinlik serisinin hukukçulara özel ikinci LGBTİ+ 101 etkinliğinde mücadeleye vurgu yapıldı.

Hukukçular için LGBTİ+101: Mücadele ve Açılma Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hak-lı Çarşambalar etkinlik serisi kapsamında gerçekleşen Hukukçular İçin LGBTİ+ 101 Etkinliği’nin ikincisi 7 Temmuz günü SPoD Hukuk Alan Koordinatörü Av. Hatice Demir ve Kaos GL Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen’in yürütücülüğünde “Hukukçular İçin LGBTİ+ 101” başlığı ile gerçekleşti.

LGBTİ+ temel kavramların konuşulduğu etkinlikte sunumlarını gerçekleştiren Demir, LGBTİ+ literatürünün aralıklarla güncellenmesinin sebebi olarak hareketin dinamik yapısını işaret etti ve LGBTİ+ örgütlerinin bu güncellenmeleri yaygınlaştırmak adına gerçekleştirdiği çalışmalara dikkat çekti.

Hukuk sisteminin ikili cinsiyetçi dilini de bu bağlamda ele alan ve eleştiren Demir, etkinlik kapsamında yalnızca LGBTİ+ kavramlarını değil aynı zamanda atanmış cinsiyet, ayrımcılık, ikili cinsiyet gibi kavramları da katılımcılara anlattı ve ikili cinsiyet sisteminin kişileri belirli kimliklere mecbur bıraktığını, bu mecburiyetin ise bir çok ayrımcılık ve nefret örneğine neden olduğunu belirtti.

“Düzeltme operasyonları”nın ekseninde fobi, beyan ve mücadele

Bir önceki etkinlikte olduğu gibi bu etkinlik kapsamında da “beyan” konusunu aktaran Demir, buradan yola çıkarak “fobi” kavramının da tanımını yaptı ve kişilerin cinsiyet kimliği ya da cinsel yönelim beyanlarının esas alınmamasının fobi olduğunu söyledi.

İntersekslere yapılan “düzeltme operasyonları” da Demir’in dikkat çektiği alanlar arasındaydı. Bu kapsamda gerçekleşen operasyonların hem gereksiz hem de rıza dahilinde olmadığı müddetçe suç olduğunu belirten Demir, Almanya’da kimliklerde üçüncü cinsiyet hanesinin açılmasını da olumlu örnek olarak katılımcılara anlattı ve LGBTİ+ mücadelesinin kazanımlarına dikkat çekti.

Filtreler olmadan açılmak

Daha sonra açılmanın öneminden bahseden Demir, LGBTİ+’ların kendi hikayelerini artık başkalarının ağzına bırakmadığını ve filtrelerden geçmeksizin hikayelerini anlattığını vurguladı ve LGBTİ+’ları anlatan kaynakların azlığını eleştirdi.

Demir, sunumunun devamında nefret suçları, ayrımcılığın önlenmesi, LGBTİ+’ların Anayasal düzlemde korunması gibi hususlara dikkat çekti ve eşit yurttaşlık talebinin altını çizdi.

Demir’in sunumunun ardından soru-cevap bölümüne geçildi ve etkinlik sonlandı.

*Bu etkinlik, Expertise France’ın desteklediği “Türkiye’de LGBTİ+ Hakları İçin Savunuculuk” ve İsveç Kalkınma Ajansı’nın (SIDA) desteklediği “Gökkuşağı Projesi” kapsamında yapılmaktadır. Bu durum, etkinlik içeriğinin ve etkinlikte konuşulanların Expertise France’ın ve/veya SIDA’nın resmi görüşünü yansıttığı anlamına gelmemektedir.


Etiketler: insan hakları
İstihdam