13/04/2022 | Yazar: Yunus Emre Demir

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün kapatılmasına dair yürütmeyi durdurma talebiyle açılan dava sonuçlandı. İstanbul 11. İdare Mahkemesi, kulübün kapatılması işleminin iptali talebini reddetti.

Hukuksuzluk sürüyor: Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün kapatılmasına yapılan itiraz reddedildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü, Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör Melih Bulu’nun atanmasının ardından başlayan eylemler sırasında hedef gösterilerek kapatılmıştı. Kulübün kapatılmasına dair yürütmeyi durdurma talebiyle 12 Mayıs 2021’de açılan dava sonuçlandı. İstanbul 11. İdare Mahkemesi, kulübün kapatılması işleminin iptali talebini reddetti.

Boğaziçi Üniversitesi’nde 2021 yılının Ocak ayında başlayan eylemlerin parçası olarak düzenlenen sergide yer alan bir eser sebebiyle başlatılan LGBTİ+ karşıtı provokasyon, okulun LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün kullandığı odanın polis tarafından basılması ve ardından kulübün kapatılmasıyla sonuçlanmıştı.

2014 yılından beri aday kulüp statüsünde olan ve aday kulüplük statüsü sürüncemede bırakılan Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün odasında yapılan arama sonucu “yasaklı kitaplar” bulunduğu iddia edilmiş, aynı zamanda LGBTİ+ bayraklarının “ele geçirildiği” söylenmişti. Aynı zamanda üniversitede gerçekleşen sergiyi düzenlemekle “suçlanan” kulüp, sergiyi kendilerinin düzenlemediğini belirtmelerine rağmen bu gerekçelerle kapatılmıştı.

1 Şubat günü Melih Bulu’nun kararıyla kapatılan kulübün kapatıldığı, 2 Şubat günü sabaha karşı 01.57’de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından Twitter üzerinden duyurulmuştu.  

hukuksuzluk-suruyor-bogazici-universitesi-lgbti-calismalari-kulubu-nun-kapatilmasina-yapilan-itiraz-reddedildi-1

Karara itiraz edilecek

Kapatma kararına yapılan itirazda, kulübün adaylık statüsünün sürüncemede bırakılması sebebiyle Boğaziçi Üniversitesi yönetmelikleri gereğince LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün aday kulüp değil kulüp olması gerektiği ve kapatma yetkisinin rektörde olmadığı belirtilirken, serginin kulüp tarafından düzenlenmediği de vurgulandı.

İstanbul 11. İdare Mahkemesi, sergi davasında kulüp yöneticilerinden birine açılan ve henüz sonuçlanmayan davayı da sebep göstererek kulübün kapatılmasını haklı buldu. Mahkeme, kapatma işleminin hukuka uygun olduğunu belirtti ve yapılan itirazı reddetti.

Mahkeme tarafında verilen kararda sergiyi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün düzenlemediğine dair beyanlar da görmezden gelindi.

Kulüp, İstanbul 11. İdare Mahkemesi’nin verdiği karara itiraz edecek.

“Yaşananlar Mehmed Özkan döneminin sonucu”

Kulüp sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada karara tepki göstererek, mahkemenin işaret ettikleri hiçbir hukuksuzluğa cevap vermeye tenezzül etmediğini söyledi.

Kulüp aynı zamanda, serginin kulüp tarafından düzenlenmediğini belirtmelerine rağmen kararda defalarca serginin kulüp tarafından düzenlediğinin söylenmesine de dikkat çekti.

Yapılan açıklamada “aday kulüp” statüsünün de Boğaziçi Üniversitesi tarafından kullanıldığı vurgulandı:

“Boğaziçi Üniversitesinin bu davada aday kulüp statüsünde olmamızın da ekmeğini yediğini unutmamak gerekiyor. Zira rektörlük verdiği cevapta aday statüsünü kaldırmanın bir kulüp kapatma olmadığını beyan etti.

“Dolayısıyla başından beri anlattığımız, öve öve bitirilemeyen Mehmed Özkan döneminin LGBTİ+lar için ne anlama geldiği bir kez daha perçinlenmiş oldu.”

Kulüp açıklamasında, hukuki zeminde ve kampüste mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti:

“Elbette mücadelemiz hukuki zeminde de kampüste de devam edecek. Bu red kararını istinaf mahkemesine taşıyacağız ve kampüste var olmaya devam edeceğiz.

Bir kulüpte değil her kulüpteyiz.

#OKulüpAçılacak”


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam