26/11/2009 | Yazar: Kaos GL

Sivil Toplum Kuruluşları, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın insan haklarına ilişkin yakın vadede yapılacaklara ilişkin açıkladığı paket programı endişeyle karşıladıklarını bildird

Sivil Toplum Kuruluşları, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın insan haklarına ilişkin yakın vadede yapılacaklara ilişkin açıkladığı paket programı endişeyle karşıladıklarını bildirdi. 

Ankara Mülkiyeliler Birliği’nde çok sayıda STK temsilcisinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Alevi Enstitüsü temsilcilerinden Cengiz Güleç, “Hükümetin söz konusu kurumları ‘bağımsız olarak nitelendirmesi kamuoyu açısından bir inandırıcılık taşımayacaktır. Yürütülen süreçten endişe duyuyoruz” dedi.
 
İçişleri Bakanı Atalay’ın ‘Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu' gibi kurumların kurulmasına yönelik sözlerini değerlendiren Güleç, “Anılan kurumların yeni bürokratik birimler haline dönüşmemesinin ana koşulu hak ve özgürlükleri ihlal edilmiş grupları temsil eden örgütlerin sürecin tamamında kurucu unsur olarak var olmasıdır. ‘Kuruluşu biz yapalım, örgütler sonra katılsın’ mantığı kabul edilemez”  dedi.

‘Taslakları Bizimle Paylaşın’

Güleç, hükümeti sivil toplum kuruluşlarıyla taslakları paylaşmaya ve hazırlık süreçlerine kendilerini de dahil etmeye çağırdı. Cengiz Güleç yapılan davete bir an önce cevap verilmemesinin de açılım süreçlerinin demokratikliği ve kurulacak tüm kurumların meşruiyetine dair kuşkuları güçlendireceğini söyledi. 
 
“Hükümete ve Kamuoyuna Açık Çağrı” başlıklı açıkama:
“İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 13 Kasım 2009 Cuma günü TBMM Genel Kurulu’nda demokratik açılım projesinin tartışıldığı oturumda yaptığı konuşmada hükümetin insan hakları alanında yakın vadede yapacaklarına ilişkin bir paket program sunmuştur. Bu programa göre;
 
· Bağımsız bir Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu;
· Bağımsız ve sivil bir Ulusal İnsan Hakları Kurumu
· Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşme’nin Seçmeli Protokolü’nün onaylanmasını takiben bağımsız bir Ulusal Önleme Mekanizması ve
· Bağımsız Kolluk Şikâyet Mekanizması
kurulacaktır.
 
Bu paket bir bütün halinde tarafımızca olumlu karşılanmakla birlikte, yürütülen süreç endişe yaratmaktadır. Konuya ilişkin başta Paris İlkeleri olmak üzere uluslararası ölçütler bağımsızlığın ancak gerekli uzmanlık ve sivil toplumun katılımı ile sağlanabileceğini göstermektedir. Hükümetin bu kurumları bağımsız olarak nitelemesi yeterli olmayacağı gibi görünüşte çeşitli örgütlere görüşünün sorulması da bağımsızlığı sağlamaya yeterli olamayacağı gibi ulusal ve uluslararası kamuoyu açısından da bir inandırıcılık taşımayacaktır.
 
Anılan kurumların yeni bürokratik birimler haline dönüşmemesinin ana koşulu hak ve özgürlükleri ihlal edilmiş/edilen grupları temsil eden örgütlerin sürecin tamamında kurucu unsur olarak var olmasıdır. Kurucu unsurdan anlaşılması gereken, hali hazırda bu örgütler dışlanarak oluşturulmuş taslaklar çerçevesinde ve yalnızca bu çerçeveyle sınırlı olarak yönlendirilmiş sorular etrafında şeklen görüş beyan etmeye çağırmak değil, bizzat bu örgütlerin yapılacak çalışmanın her aşamasında kurucu ve olmazsa olmaz asli unsur olarak kabul edildiği bir sürecinin işletilmesidir. Kuruluş aşaması bu açıdan belki de en önemli dönemi oluşturmaktadır. Şu düşünce kabul edilemez: “Kuruluşu biz yapalım örgütler sonra katılsın.” Bu zihniyetle oluşturulacak kurumların iddia edildiği gibi bağımsız nitelik taşıması mümkün olamayacağı gibi açılım sürecine bir katkı sunması da söz konusu olamayacaktır.
 
Bilindiği üzere adı geçen kurulları kurmak için Hükümet bir süreden beri taslaklar geliştirmektedir. Yine bilindiği üzere önde gelen hak örgütleri yaptıkları ortak bir açıklamayla şeffaf bir şekilde yürütülmeyen bu çalışmaların geri çekilerek, gerçek bir katılım sürecinin başlatılmasını talep etmiştir. İçişleri Bakanı’nın açıklamasından anlaşıldığı kadarıyla hükümet tüm açıklık taleplerini hiçe sayarak ve ilgili bütün tarafları dışlayarak, bu paketi çok kısa bir süre içerisinde, oldu bittiye getirip Meclis’e sunmayı planlamaktadır.
 
Açıklanan görüşler ışığında aşağıda imzaları bulunan sivil toplum örgütleri olarak Hükümeti bizleri insan hakları paketinin oluşturulmasında kurucu heyet olarak tanımaya, şu ana kadar kamu idaresi tarafından oluşturulan tüm taslakları TBMM’ye sunmadan paylaşmaya,  tartışmaya açmaya, tüm hazırlık süreçlerinde ilgili hak örgütlerinin katılımını sağlamaya davet ediyoruz. İşbu davetimize Hükümet tarafından sürecin geldiği aşamaya ve sahip olduğu öneme uygun bir biçimde ve ivedilikle karşılık verilmemesi gerek “açılım süreçleri”nin demokratikliği, gerekse kurulacak tüm kurumların meşruiyetine dair kuşku ve kanaatlerimizi güçlendirecektir. Davetimizin karşılıksız bırakıldığı koşullarda gerçekten etkin, bağımsız ve meşru alternatif yapıların oluşturulması için ulusal ve uluslararası düzeyde her türlü girişimde bulunmanın en doğal hakkımız olduğunu kamuoyuna ve Hükümete hatırlatmak isteriz.”  
 
Destek Veren Kuruluşlar:
1. Alevi Enstitüsü
2. Alevi Kültür Dernekleri (AKD)
3. Amargi Kadın Kooperatifi
4. Başkent Kadın Platformu
5. Çok Dilli Ve Çok Kültürlü Midyatı Güzelleştirme Koruma ve Tarihini Araştırma Derneği
6. Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği
7. Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği
8. Dünya Hebsunnes ile Güzel Evrensel Yaşam Derneği
9. Eğitim-Sen
10. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV)
11. İnsan Hakları Derneği
12. İskenderun Mardinliler Derneği
13. İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı
14. Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER)
15. KA-DER Ankara Şube
16. Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği
17. Kafkas Dernekleri Federasyonu
18. Kaos GL
19. Kürt Demokrasi Kültür ve Dayanışma Derneği
20. Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği
21. Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği
22. Midyat Süryani Kültür Derneği
23. Midyat Engelliler  Derneği
24. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
25. Mülkiyeliler Birliği
26. Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği (Öz-Ge Der)
27. Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
28. Roman Dernekleri Federasyonu
29. ROMANKARA
30. Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği
31. Sami (Mıhellemi) Dinler Diller Ve Medeniyet Arası Diyalog Derneği
32. Sosyal Demokrasi Vakfı
33. Tarih Vakfı
34. Türkiye Barış Meclisi
35. Türkiye İnsan Hakları Vakfı
36. Türkiye Sakatlar Derneği
37. Uçan Süpürge
38. Uluslararası Tehdit Altında Bulunan Halkları Koruma Örgütü
39. Yeşilköy Ermeni İlköğretim Okulu Vakfı 
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam