24/05/2013 | Yazar: Kaos GL

18 yaşından küçüklerin içki almasının zaten yasak olduğu Türkiye’de, yeni ‘torba yasası’nı Meclis’ten geçiren AKP, yetişkinlerin içki tüketimine savaş açtı

Hükümet Gece Alkol Satışını ve İçki Tanıtımını Yasakladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
18 yaşından küçüklerin içki almasının zaten yasak olduğu Türkiye’de, yeni “torba yasası”nı Meclis’ten geçiren AKP, yetişkinlerin içki tüketimine savaş açtı
 
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen alkole ekran ve gece 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında satış yasağı getiren Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) yeni “torba yasası” Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına kaldı.
 
Alkol ile ilgili düzenlemeleri de içeren bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Yasaya göre, alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılamayacak.
 
Aynı önerge ile alkollü içkilere ekran yasağı da geldi. TV’de yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde içki gösterilemeyecek. Tütün ürünlerinde olduğu gibi içki şişesi, kadeh görüntüleri “mozayiklendirilecek”.
 
Alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayanlar, her ne surette olursa olsun hiçbir etkinliğe ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanarak destek olamayacak.
 
Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamayacak.
 
Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere; otoyollardaki ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek.
 
Bunun adı yasak
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinden Koray Çalışkan, Radikal’deki köşesinde, TAPDK verilerine göre rakıya ödenen verginin yüzde 655 arttığına dikkat çekti.
 
18 yaşından küçüklerin içki almasının zaten yasak olduğunu hatırlatan Çalışkan, “Yeni yasa tamamen yetişkinlerin içki tüketimini kısmak için tasarlanmış” değerlendirmesi yaptı.
 
Vergilerle oynayıp içki içenleri cezalandırıyorlar yorumu yapan Koray Çalışkan’ın değerlendirmesi şöyle:
“AK Parti içkiyi yasaklamıyormuş gibi yapıp içki içenlere ve içki kültürüne bir savaş açmıştır. Gün ve gün yasakçı bir partiye dönüşmesi, kimseyi dinlememesi, oy aldığı halkına ve tercihlerine saygı göstermemesi önce kendi küpüne zarardır. Varsın versin.”

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam