09/01/2015 | Yazar: Kaos GL
Başbakan Davutoğlu, doğurganlık oranını arttırmak için doğumlarda anneye para yardımı yapılacağını ve evlilikler için ‘çeyiz hesabı’ oluşturulacağını söyledi.

Başbakan Davutoğlu, doğurganlık oranını arttırmak için doğumlarda anneye para yardımı yapılacağını ve evlilikler için “çeyiz hesabı” oluşturulacağını söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas’da, ”Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı”nı açıkladı.
Programa Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte; Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik katıldı.
“Doğum teşvik parası”
“Doğurganlık oranını” yüzde 3’e çıkarmayı hedefleyen pakette Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun tepki toplayan “Annelik en büyük kariyerdir” sözlerini anımsatan çok sayıda teşvik yer alıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Her bir anne doğum yaptığı anda ilk çocukta 300 TL, ikinci çocukta 400, üçüncü çocukta 600 TL doğrudan anneye yardım ulaşacak” dedi.
Davutoğlu’nun konuşmasından satırbaşları şöyle:
“Her bir anneye doğum yaptığı anda, devletimizden bir doğum hediyesi olarak ilk çocukta 300 Türk Lirası ki bu yarım altın oluyor takriben, ikinci çocukta 400 Türk Lirası, üçüncü çocuk ise 600 Türk Lirası bir yardım ulaşacak. Anneye ve bebeğe ilk altını devlet takacak. Bu altınlar bir müddet sonra hatıra olarak da saklanabilir, nesilden nesile aktarılabilir, sembolik olarak bizim annelere verdiğimiz değeri, onların büyük fedakarlıklarının, takdirimizin bir nişanesi olarak her bir anneye bu hediye takdim edilecek. Babalar da iyi hizmet ederlerse başka hediyeleri ilerde hak edebilirler.
Çeyiz hesabı
“Ebeveynlere çeyiz hesabı şeklinde bir uygulama düşünüyoruz. Doğumunu müteakip veya herhangi bir aşamasında 18 yaşını bitiren çocuklar tarafından kullanılacak bir tasarruf hesabı açılacak, buna da ’çeyiz hesabı’ denilecek. Ebeveyn bu hesaba ne kadar yatırmışsa evleneceği zaman ebeveynin yatırdığı bu miktara ortalaması yüzde 15 civarında devlet katkı yapacak. Yani 100 bin lira aile 18 yılda biriktirmişse devlet ona 15 bin lira ekleyecek ki aileyi evliliğe önceden hazırlamak, evlilik teşviki yapmak... Bazı kademelendirilmiş bir model geliştirmeyi düşünüyoruz. Çocuk doğduğu andan itibaren ödemeye başlamışsa yıllara bakılarak daha fazla, eğer 18 yaşından 3-4 sene önce başlamışsa daha az, ama ortalama takriben yüzde 15 olacak şekilde devlet çeyiz hesabına katkıda bulunacak.
“Doğurganlık oranını yüzde 3’e çıkaracağız”
“Türkiye’deki doğurganlık hızının şu an 2,07 seviyesinde olduğunu, 4-5 yıl içinde bu seviyeyi 2,1’den daha büyük bir noktaya getirmeye çalıştıklarını aktardı. Şu andaki optimum düzeyin altına düşülmemesine özen göstereceklerini belirten Davutoğlu, "Onun altına düştüğü için bu tedbirleri alıyoruz. 65 yaş üstü nüfusun da şu andaki yüzde 7’ler düzeyinde tutulmasını sağlamak. Bu oranın daha fazla artarak 2023’lere doğru dinamik nüfus yapısının bozulmasına izin vermeme çabası içinde olacağız. Uzun vadede ise 2,1 olan doğurganlık oranını yüzde 3’e kadar çıkarmaya kararlıyız.
“Erkekler askerlikten, kadınlar doğumdan hak kazanacak!”
“Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin derece kademe ilerlemesinde kullanılmasını sağlayacağız. Erkeklerin askerlikten kazandıkları hak gibi kadınlar da doğumdan aynı hakkı sağlayacaklar. Doğuma bağlı yarı zamanlı çalışma izni ile ilgili düzenleme yapacağız. Analık izni bitiminden sonra ilk çocuk için 2 ay, 2.’nci çocuk için 4 ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma izni getireceğiz. Aradaki fark kesintiye uğramayacak. Tam ücret alarak yarı zamanlı çalışacaklar.”
Etiketler: kadın