05/01/2009 | Yazar: Kaos GL

Hollanda’da anne-babaları çocuklarına şiddet gösterdikleri için koruyucu aileye verilen çocuklarla ilgili yapılan haberleri üzülerek takip ediyorum.

Hollanda’da anne-babaları çocuklarına şiddet gösterdikleri için koruyucu aileye verilen çocuklarla ilgili yapılan haberleri üzülerek takip ediyorum. Bu konu ile ilgili yaptığınız ilk haberde habercilik anlayışımızı sorgulatan ve ‘Hürriyet Gazetesi ne yapıyor?’ dedirten bir haberdi.

Son haberde ise, dava ile ilgili hiç de yeni bir durum olmamasına karşın, dayılarının yanında kalan çocuklarla görüşüp sadece koruyucu aile lezbiyen bir çift olduğu için onların yanına asla dönmek istemedikleri üzerinden bir haber yapma ve bu haberi manşete taşımanın arkasında sadece homofobinizin yarattığı özensizlik olduğunu düşünüyorum.

‘O lezbiyenlerin çocuğu olmam’, ‘Türk ailenin çocuklarını lezbiyen çifte verecekler’ gibi manşetlerle Hollanda’da çocuklarına iyi bakamadıkları için kurum bakımına alınan çocukların koruyucu aileye verilmesi yönündeki haberleri izliyoruz. Haberlerde ‘haber’ kısmını kaçırıyoruz. Hollanda’da yaşayan Türk ailenin çocuklarına yönelik kötü muamelesin bizim için bir haber değeri yok. Bu durum ‘millet olarak yüzümüzü utandırmıyor’ ama şiddet gören çocukların koruyucu ailesi olan insanların cinsel yönelimi ‘ulusal meseleye’ dönüşebiliyor.

Hürriyet Gazetesi tam bu nokta da ‘asparagas’ haber peşine düşmek yerine ‘çocuklar için yüksek yararı’ düşünmeleri ve haberleştirmeleri gerekir. Ama ne yazık ki, bizim gazetecilerimizin derdi, lezbiyenleri, geyleri, biseksüelleri ve transeksüelleri (LGBT) şeytanlaştırmak olduğu için gerisinin bir anlamı yok.

Kaos GL Derneği olarak, bu haberin sadece toplumun homofobisini beslediğini ve LGBT bireylere yönelik ayrımcılığı kışkırttığını ve doğrudan ayrımcılık yaptığını bu yüzden bu haberle ilgili olarak gerekli düzeltmeyi Hürriyet gazetesinin yapmasını beklediğimizi belirtmek isterim.

Saygılar

Umut Güner

Merhaba;

Son 2 haftaya yakındır lezbiyen çifte evlatlık verilen çocuklarla ilgili yaptığınız haberleri her gün "umarım bu son haber olur" diyerek takip ettim. Bugün de gördüğüm haber üzerine artık yazmak kaçınılmaz oldu.

Açıkçası bu tip konularda Türk halkının yönlendirmelerle gösterdiği gereksiz hassasiyeti bilerek yaptığınız sözde ilgi çekici haberleri kınıyorum. Önceki hafta içerisinde Birleşmiş Milletler'in de eşcinsellere yönelik tavrın değiştirilmesi için yayınladığı bildiri daha tazeliğini korurken; yaptığı bu tarz haberlerle Hürriyet gibi "ilerici" ve "özgürlükçü" reklam kampanyalarıyla "kendi kendini" parlatmaya çalışan bir gazete, reklam kampanyalarında vurguladığı insan haklarından aslında ne kadar da uzak olduğunu ortaya koymaktadır.

Yaptığınız haberlerde ortaya çıkan sonuca göre kişilerin lezbiyen olması, çocukların bu kişilerden uzak tutulmasına yeterli bir sebep olarak gösteriliyor. Bu iddiayı kendinizle özdeşleştirdiğiniz hangi insan hakları maddesine sığdırabiliyorsunuz açıkçası çok merak ediyorum. Beni bu konuda aydınlatabilirseniz sanırım hayatımın kalan kısmında aydınlanamayacağım konu olmayacaktır diye düşünüyorum.

Son olarak belirtmeliyim ki; Kişinin hemcinsine de ilgi duyuyor olması onu hastalıklı veya sapık kılmaz. Asıl hastalıklı olan bu şekilde ikiyüzlülükle yapılmış homofobik haberlerdir.

Yaptığınız bu homofobik haberlere son vermeniz ve okurlarınızdan özür dilemeniz umuduyla…

Berkay Bostan


Etiketler: medya
İstihdam