03/04/2015 | Yazar: Kaos GL

Sınır Tanımayan Kadınlar, Hürriyet’in Afrikalı seks işçileriyle ilgili haberinin kadınları gözaltı ve sınırdışı gibi olası risklere karşı savunmasız bıraktığını belirtti.

Hürriyet’e Afrikalı seks işçileriyle ilgili haberi için özür çağrısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sınır Tanımayan Kadınlar, Hürriyet’in Afrikalı seks işçileriyle ilgili haberinin kadınları gözaltı ve sınırdışı gibi olası risklere karşı savunmasız bıraktığını belirterek, fotoğrafların kaldırılmasını ve gazetenin özür dilemesini istedi.
 
Sınır Tanımayan Kadınlar, Aksaray’da yaşayan göçmen seks işçileriyle ilgili haberinden dolayı Hürriyet gazetesinin özür dilemesini istedi. Kadınlar çoğu kağıtsız/belgesiz olan göçmen kadınların yüzlerinin ve isimlerinin ifşa edilmesinin gazetecilik etiğine sığmadığını söyledi.
 
Sınır Tanımayan Kadınlar Hürriyet gazetesindeki haberi şu ifadelerler eleştirdi:
 
“Bu haber, derinlemesine ve gerçekçi bir tanıklık sunmak bir yana, siyah kadınların içinde bulundukları taciz, şiddet ve fuhuş sarmalını adeta teşvik eden son derece sakıncalı görüntü ve mesajlar barındırıyor.
 
“Fotoğraflarda kısmen çıplak bedenleri ve hatta yüzleri ile teşhir edilen, alt yazılar ile de “ürkek” ve “korku” dolu, şiddet karşısında aciz fakat “dolgun ve çıkık kalçaları” ile erkeklerin fantezilerini tatmin edebilecek “siyahi” “fahişelerin” nerede, kaç paraya, kimler vasıtası ile bulunabileceği hatta kadın tacirliğinden “serserilerin” kaç para kazanabileceğine kadar pek çok bilgi veriliyor. Bu yetmezmiş gibi “bazı anlar bana kalsın” gibi sözlerle de yeni fanteziler alenice teşvik ediliyor.”
 
Kadınlar Ahmet Hakan’ın bu haberden övgüyle bahsetmesine ilişkin ise şunları kaydetti:
 
“Ahmet Hakan köşe yazısında Şaka’nın haberini bir buçuk senelik “sabrın, ince işçiliğin, muhabirliğin, takibin ve ısrarın” örneği olarak lanse etmekte. Peki nasıl oluyor da bu “ödüle layık” görülen gazetecilik örneği ne Kumkapı’da yüzlerce göçmen kadının sistematik olarak işyerlerinde uğradığı taciz ve tecavüze dair, ne de daha yedi ay önce Aksaray/Fatih semtinde evine çağrıldığı E.D. tarafından pencereden itilerek hunharca öldürülen Ugandalı Jesca Nankabirwa’ya dair tek bir söz söylemiyor?”
 
Fotomuhabiri Murat Şaka’nın İstanbul’daki Afrikalı seks işçileriyle ilgili hazırladığı foto-haber, 29.03.2015 tarihli Hürriyet gazetesinin Kelebek magazin ekinde yayınlanmış, Ahmet Hakan da bu haberi köşesine taşımıştı. 

Etiketler: medya
İstihdam