09/01/2015 | Yazar: Kaos GL

Devletin, şiddet mağdurları için kurduğu çağrı merkezi 183, 7 yıldır bu konuda çalışan ’Aile İçi Şiddete Son! kampanyası Acil Yardım Hattı’nı engellemeye başladı.

Hürriyet’in "aile içi şiddete karşı acil yardım hattı" engellendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Devletin, şiddet mağdurlarına hizmet vermek için kurduğu çağrı merkezi 183, 7 yıldır bu konuda çalışan ’Aile İçi Şiddete Son! kampanyası Acil Yardım Hattı’nı engellemeye başladı. Hattın bildiği numaralarını bloklayan, yeni numaralardan arandıkça onları da engelleyen 183, görev tanımına ve yasaya aykırı bir şekilde, gelen ihbarların önünü kesiyor.
 
“Aile İçi Şiddete Son!” kampanyası, Hürriyet Gazetesi’nin sosyal sorumluluk projesi olarak on yıl önce İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’nün işbirliğiyle başlatılmış, zaman içinde tüm Türkiye’ye yayılmış, pek çok projede, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla işbirliği içinde çalışmıştı. Kampanya çerçevesinde kurulan 7x24 açık Acil Yardım Hattı, bugüne kadar 40 binden fazla çağrı aldı, bunları güvenlik güçlerine ve sosyal hizmet müdürlüklerine bildirdi.
 
183 blokladıktan sonra kendi vakasını takip edemez hale geldi
 
Hürriyet’in haberine göre; sonra işler yavaş yavaş değişmeye başladı. Önce, İstanbul Valiliği’ndeki görev değişikliğiyle işbirliği ‘tek söz etmeden’ bitti. Telefonlar duvar oldu. Özellikle çocuk ihmal ve istismarıyla ilgili ihbarlarda Bakanlığın yerel birimleriyle sorun yaşanmaya başladı; ‘resmi bir kurum olmadığı, dolayısıyla şikayetini alamayacakları’ söylenerek 183’e yönlendirildi. 183 arandığında ise kendi vakasını takip edemez hale geldi.
 
Takip edemeyince de şiddete ya da tacize uğrayan çocuklarla psikolog eşliğinde görüşülmemesi, çocuk yerine ailesiyle görüşülmesi, dolayısıyla sonuç alınamaması, çocuğun kaderiyle baş başa bırakılması gibi durumları tespit edememeye, vakalarının nasıl kapandığını bilememeye başladı.
 
Hukukçular: Bu bloklama suç!
 
Son olarak 183 de Acil Yardım Hattı numaralarını blokladı. Bilmediği numaralardan arandıkça, hepsini tek tek engelledi. Bakanlık yetkilileriyle yapılan yoğun görüşmeler de bir sonuç vermedi. Oysa, yasalar gereği, şiddet, ihmal ve istismar vakalarını sadece resmi kurumlar değil her vatandaş ve kurum, sadece 183’e değil ASPB ve emniyetin tüm birimlerine bildirdiğinde işlem yapılma zorunluluğu var. Hiçbir yasada ya da ilgili yönetmeliklerde sadece 183’e bildirim yapılacağı yazılmıyor. Hukukçular, bu bloklamanın bir suç olduğunu belirtirken, Acil Yardım Hattı yetkilileri, her gün 1-3 kadının öldürüldüğü Türkiye’de, devletin işbirliğini neden reddettiğini, özveriyle yapılan bu çalışmayı neden engellediğini anlayamadıklarını söylüyorlar. 

Etiketler: kadın
İstihdam