27/03/2015 | Yazar: Kaos GL

Polisin ve Vali’nin yetkilerini arttıran, kolluk kuvveti şiddetiyle ölümleri meşrulaştıran ve ülkeyi otoriter bir baskı rejimine götürdüğü için kamuoyunda eleştirilen İç Güvenlik Paketi’nin 69 maddesi Meclis’ten geçti.

İç Güvenlik Paketi’nin 69 maddesi Meclis’ten geçti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Polisin ve Vali’nin yetkilerini arttıran, kolluk kuvveti şiddetiyle ölümleri meşrulaştıran ve ülkeyi otoriter bir baskı rejimine götürdüğü için kamuoyunda eleştirilen İç Güvenlik Paketi’nin 69 maddesi Meclis’ten geçti.
 
Polisin “öldürme” dahil yetkilerini artırdığı için tepki çeken ve kamuoyunda “İç Güvenlik Paketi” olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 199 kabul, 32 ret oyu ile kabul edildi.
 
Toplam 132 maddeden oluşan paketin 69 maddesi kabul edilirken henüz görüşülmeyen 63 maddesi, AKP’nin 12 Mart’ta verdiği önergeyle tekrar görüşülmek üzere komisyona iade edilmişti.
 
Polisin arama yetkisi genişliyor, “gizli gözaltı” geliyor
 
Kabul edilen maddelerle, polisin arama yetkisi genişletilirken, “havai fişek, molotof kokteyli, demir bilye ve sapan”a karşı polise silah kullanma yetkisi verildi. Yürüyüşlerde yüzü kapatmanın cezası da 5 yıl oldu. Polise, “koruma altı” adı altında “gizli gözaltı” yetkisi verildi. Yine izinsiz üst ve araç aramaları yapılabilecek, araç kiralayanlar fişlenecek, evlerde karakol kurulabilecek. Ayrıca “güvenlik olmadığı gerekçesiyle” kimi bölgeler adeta “askeri yasak bölge” ilan edilebilecek ve bölgeler boşaltılabilecek.
 
Seks işçileri “suçüstü” durumda 24 saat gözaltına alınabilecek
 
“Öldürme, kasten yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, kaçakçılık, fuhuş, hırsızlık, yağma, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti” gibi durumlarda, suçüstü halleriyle sınırlı olmak kaydıyla kişi hakkında, mülki amirler tarafından belirlenecek kolluk amirlerince 24 saate kadar, “şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylar” sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda 48 saate kadar gözaltına alma kararı verilebilecek. Gözaltına alınan kişi en geç iki gün, toplu olarak işlenen suçlarda ise dört gün içinde hakim önüne çıkarılacak.
 
Hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Dairesi Başkanı’nın yazılı emriyle, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespit edilip, dinlenip, sinyal bilgileri değerlendirilecek, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emir, artık 24 saat yerine 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacak.
 
Vali’ye yargı görevi!
 
Ayrıca Vali’ye de geniş yargı yetkisinin tanındığı tasarı da, vali isterse kişileri gözaltına aldırabilecek, eylemleri yasaklayabilecek ve silahlı birimleri görevlendirebilecek. Vali, isterse, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam