13/03/2017 | Yazar: Kaos GL

HDP’li Vekil Mithat Sancar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun homofobik söylemini soru önergesi ile Meclis’e taşıdı.

İçişleri Bakanı’nın homofobik söylemine soru önergesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HDP’li Vekil Mithat Sancar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun homofobik söylemini soru önergesi ile Meclis’e taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Mithat Sancar, 7 Mart’ta Trabzon’da gerçekleşen “Referandum İstişare Toplantısı”nda Ertuğrul Özkök'e hitaben “Amerika’da, Avrupa’da nonoşlarla mı olacaksın” diye soran İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya soru önergesinde bulundu.

Sancar soru önergesinde, KaosGL Derneği’nin Medyada LGBTİ'lere Yönelik Nefret Söylemi raporuna atıfta bulunarak LGBTİ'lere yönelik her dört nefret söyleminden birinin siyasetçiler tarafından üretilmekte olduğunu ve bu söylemin nefret suçlarını arttırdığını ifade ediyor.

Mithat Sancar soru önergesinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun “nonoşlar” sözlerini anımsatıp, 1997 yılında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında düzenlenen nefret söyleminin tanımını yeniden hatırlattı.

Telaffuz edilen kelimelerle yaratılan klişelerin, belirli grupların ötekileşmesine, onlara yönelik şiddetin tetiklenmesine veya görünmez hale gelmesine neden olabileceğini ifade eden Sancar’ın sorusu, TDK'nin Türkçe sözlüğünde “nonoş” kelimesinin "homoseksüel erkek" olarak tanımlandığını ve bu tanımın da aşağılama amaçlı kullanımının cinsiyetçi ve ayrımcı bir söylem olduğunu da vurguladı.

Mithat Sancar soru önergesinde, yakın zamanda nefret cinayetlerinde yitirdiğimiz, Buse, Aleda, Hande Kader ve Suriyeli eşcinsel bir mülteci olan Muhammed Wisam Sankari’yi hatırlatıyor. Sancar’ın Süleyman Soylu'ya yönelttiği sorular ise şöyle:

Nonoş derken tam olarak kimleri kastettiniz?

Bakan olduğunuz ülkede LGBTİ'ler her gün şiddete uğrarken, nonoş kelimesini aşağılayıcı bir biçimde kullanmanın bu şiddete nasıl etki edeceğini düşünüyorsunuz?

Bakan olduğunuz günden bugüne kaç LGBTİ cinayeti işlenmiştir, kaçının failine ulaşılabilmiştir?

Bakan olduğunuz günden bugüne LGBTİ'lere yönelik kaç şiddet eylemi rapor edilmiştir, kaçının failine ulaşılabilmiştir?

Failleri bulunmayan nefret cinayetlerinin aydınlatılması için bakanlığınızın ne tür girişimleri olmuştur?


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam