15/04/2011 | Yazar: KAOS GL

İçişleri Bakanlığından ikamet harçla

İçişleri Bakanlığından ikamet harçları için yeni genelge…

Türkiye’deki mülteci ve sığınmacıların en büyük problemlerinden biri olan ikamet harçlarının tahsili konusu 19.03.2010 tarihinde İçişleri Bakanı imzası ile yayınlanan 2010/19 nolu genelge ile ortadan kaldırılmaya çalışılmıştı. Yaklaşık 1 yıl önce yayınlanan genelge ile belli şehirlerdeki uygulamalarda iyileşme gözükse de genelgede harçtan muaf bırakma inisiyatifi yabancılar polisine verilmesi nedeni ile problem ortadan kalmadı. Harçlar Kanununda yapılacak değişiklik ile sorunun köklü çözümü mevcut iken hükümet, sorunun yasal çözümünü “yabancılar ve uluslararası koruma kanunu” aracılığıyla gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Söz konusu yasa taslağının ne zaman TBMM gündemine alınacağı bilinmiyor.
 
Yasa taslağı TBMM’de onaylanıncaya kadar geçecek süre içerisinde mülteci ve sığınmacılardan alınan ikamet harcı probleminin çözümü için İçişleri Bakanlığı 08.04.2011 tarihinde ilgili birimlere yeni bir yazı göndererek bu konuda yaşanan problemleri ve çözüm yollarını anlattı.
 
Uluslararası Af Örgütü 2009 yılında mülteci ve sığınmacılar için ikamet harcının kaldırılması için bir kampanya yürüttü. Kampanya çerçevesinde farklı ülkelerden binlerce UAÖ üyesi T. C. Başbakanına bu talebi içeren kartpostallar gönderilmişti.
 
25 Mart 2010 tarihinde UAÖ Türkiye Şubesinin web üzerinden konuyla ilgili olarak yaptığı ayrıntılı açıklamaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
 
İçişleri Bakanlığının 08.04.2011 tarihli “Harçlar” konulu yazının orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz…


Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret