03/10/2023 | Yazar: Kaos GL

Teyit, 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimlerinin sahte haber karnesini çıkardı. Karnede, LGBTİ+’lara “yanlış bilginin değişmeyen ‘öteki’si” olarak yer verildi.

“İddiaların aksine, LGBTİ+’ların Millet İttifakı’nda sesi dahi yoktu” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2016’dan beri internetteki şüpheli bilgileri inceleyen, dijital okuryazarlık ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek için faaliyet yürüten Teyit, 2023 yılının ilk beş ayında seçim gündemine ilişkin ele aldığı yanıltıcı içerikleri mercek altına alarak 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin sahte haber karnesini çıkardı.

Yanlış bilginin değişmeyen “öteki”si: LGBTİ+

LGBTİ+’ları hedef alan yanlış bilgi her dönemde sıklıkla Teyit’in radarına giriyordu ancak bu seçim dönemindeki yeri bir başkaydı. Recep Tayyip Erdoğan, bir mitinginde Millet İttifakı’nı kastederek “Bunlar LGBTİ’ci” dedi, bir diğerindeyse “Biz LGBT’ci değiliz” vurgusunda bulundu. Süleyman Soylu ise daha farklı bir telden çalarken “Biz gideceğiz. Bu LGBTİ’ciler gelecek. Aynı cinslerin evlenmesini isteyenler gelecek. Tövbe estağfurullah ya” diyor ve 14 Mayıs’ta gerçekleşen birinci tur öncesi “Erkeğin erkekle, kadının kadınla evlenip evlenmemesinin kararını vereceğiz” ifadelerini kullanıyordu.

Sosyal medyada paylaşılan asimetrik propaganda materyallerinden birinde ise “Sana söz! İktidara gelirsek oğlun istediği takdirde erkek arkadaşıyla evlilik yapabilecek” yazıyordu. 

Teyit, bu konuyu “2023 seçimlerinin çelişkili tartışması: Millet İttifakı ve LGBTİ+’lar” başlıklı bir dosya yazısıyla da ele almıştı:

“Millet İttifakı’nın parti programları ve ortak mutabakat metni incelendiğinde, LGBTİ+’ları kapsayan bir vaat bulunmadığı kolaylıkla görülebiliyordu. Yani iddiaların aksine, LGBTİ+’ların Millet İttifakı’nda sesi dahi yoktu. Bunun da ötesinde birçok LGBTİ+ hak savunucusu ve dernek, genel olarak muhalefet partilerinin LGBTİ+ haklarını yeterince savunmadığını ve bu konuda sessiz kaldığını düşünüyor.”

“Sahte Haber Karnesi: 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimleri”ni buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: medya, siyaset
İstihdam