29/10/2023 | Yazar: Kaos GL

“LGBTİ+'lara yönelik düşmanlık ve linç politikaları tesadüf değil. Bu toplumun her bireyi, her toplumsal grubu ayrı bir cumhuriyeti deneyimliyor kuşaklar boyunca.”

İHD: 100. yılda kimi dışlıyorsanız hepimiz oyuz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları (İHD) Irkçılık ve Ayrımcılık Karşıtı Komisyon ve Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu, cumhuriyetin 100. yılı vesilesiyle bir açıklama yaptı.

Aralarında Ali Bilge, Aslı Saraç, Atilla Aytemur, Atilla Dirim, Can Irmak Özinanır, Celal İnan, Eren Keskin, Hacer Yeşilçay, Hakan Tahmaz, Irmak Yavkal, Levent Şensever, Fatin Kanat, Galip Sönmez, Garo Koprielyan, Gaye Boralıoğlu, Melike Karaosmanoğlu, Meltem Oral, Murat Çelikkan, Nuran Yüce, Sait Çetinoğlu, Şenol Karakaş, Taner Akçam, Umut Mahir Özen gibi gazeteci, yazar, akademisyen ve insan haklan savunucularının destek verdiği açıklamadan satır başları şöyle:

“Her gün kadın cinayetlerinin işlenmesi, cumhuriyet tarihinin aynı zamanda bir işçi katliamı tarihi olması, LGBTİ+'lara yönelik düşmanlık ve linç politikaları, Kürtlerin anadilinin yok sayılması, göçmenlere yönelik aralıksız şiddetin rahat rahat örgütlenebilmesi tesadüf değil. Bu toplumun her bireyi, her toplumsal grubu ayrı bir cumhuriyeti deneyimliyor kuşaklar boyunca. Egemenlerin, milliyetçilerin yaşadığı cumhuriyet, dışlananlar açısından bütünüyle farklı bir cumhuriyettir.

“Tarihsel bir sorun olan Kürt sorununu tüm ağırlığıyla yaşayanlar açısından farklı bir cumhuriyet tarihidir tanık olduğumuz.

“Eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, demokrasinin her düzeyde hakim olduğu bir cumhuriyet inşa edilecekse bu 100 yılla yüzleşmek ve 100 yıl boyunca dışlananların sesi olmayı sürdürmek bir zorunluluktur. Herkesi bu yüzleşme mücadelesini güçlendirmeye davet ediyoruz.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam