15/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Yeni kurulan İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi LGBTİ+ Hakları Komisyonu üyeleri, Kaos GL ve 17 Mayıs Derneği ile görüştü, “LGBTİ+ hakları, insan haklarıdır” mesajı verdi.

İHD Ankara LGBTİ+ Komisyonu, Kaos GL ve 17 Mayıs’ı ziyaret etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi LGBTİ+ Hakları Komisyonu, Kaos GL’yi ziyaret etti. Aralarında İHD Ankara Şubesi Eş Başkanı Aslı Saraç’ın da olduğu heyet, bugün (15 Ocak) Kaos GL Derneği’nin ofisinde Kaos GL ve 17 Mayıs temsilcileriyle görüştü.

TIKLAYIN - İHD Ankara Şubesi’nde LGBTİ+ Hakları Komisyonu kuruldu

İHD’nin son genel kurulunda aldığı kararla, birçok şubede LGBTİ+ hakları komisyonları kurulacağını müjdeleyen Saraç, Ankara şubesindeki komisyonun 2023 İnsan Hakları Haftası’nda kurulmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Görüşmede İHD yetkilileri, insan hakları hareketi ve derneklerinin LGBTİ+’ların insan haklarını savunmak için daha fazla çalışması gerektiğini vurguladı, İHD’deki komisyonların LGBTİ+ hareketinin seneler süren mücadelesinin bir sonucu olduğunu belirtti.

Kaos GL ve 17 Mayıs temsilcileri ise İHD’de komisyon kurulmasına çok sevindiklerini, LGBTİ+’ların insan hakları mücadelesinde yeni paydaşların olmasının umut verici olduğunu söyledi.

İHD’de LGBTİ+ Hakları Komisyonları

Derneğin ilk LGBTİ+ Hakları Komisyonu, İstanbul Şubesinde 30 Ocak 2022’de kuruldu. İHD İstanbul LGBTİ+ Hakları Komisyonu’nun aynı yıl 10 – 17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında gerçekleştirdiği “Hapishanelerde LGBTİ+ Mahpusların Sorunları ve Sağlık Hakkı” panelinde konuşan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, LGBTİ+ komisyonlarının tüm şubelerde kurulması gerektiğine değindi:

“Bütün şubelerimizde olması gereken LGBTİ+ Komisyonu sadece İstanbul şubemizde var. Oysa heteroseksizmin ırkçılıktan hiçbir farkı yok. Mesela trans kadınlara Kabahatler Kanununa göre ceza kesiliyor, bu cezalara sebep olarak ‘çevreyi kirletmek, çevreye zarar vermek’ gibi ifadeler yazılıyor. Bu, açıkça ırkçılıktır. Devlet dili o kadar ötekileştirici ve nefret üretici bir yerde -ki bu topluma yayılıyor-. Bu yüzden şiddetin politik olduğunu söylüyoruz. Nitekim son dönemde nefretin örgütlenişine de çok yakından şahit oluyoruz.”

2023 Kasım ayında derneğin ikinci komisyonu ise Mersin’de kuruldu. İHD Mersin Şubesi, LGBTİ+ Hakları Komisyonu kuruluşunu “Devlet ideolojisi tarafından desteklenen her türlü nefret aile içine, okullara, üniversitelere, kafelere, sinemalara, parklara, sokaklara, kısacası tüm yaşam alanlarına daha hızlı yayılıyor. Şehrimizde nefret ideolojisi istemiyoruz” diyerek duyurdu.

Son olarak 2023 Aralık ayında Ankara Şubesi LGBTİ+ Komisyonu kuruldu. İHD’nin Genel Kurulu’nda aldığı teşvik kararının ardından kurulan komisyon, İnsan Hakları Haftası kapsamında kuruluşunu ilan etti.

İHD Ankara Şube’de yapılan basın açıklamasına, dernek üyelerinin yanı sıra LGBTİ+ hak savunucuları katıldı. İHD Ankara Şube Eş Başkanı Aslı Saraç, komisyon kuruluşunu şöyle ilan etti:

“Kurulduğu ilk günden beri insan hakları mücadelesinde önemli bir yere sahip olan İnsan Hakları Derneği’nin sadece İstanbul ve Mersin şubelerinde LGBTİ+ komisyonu bulunmaktadır. Türkiye’nin ve dünyanın bu köklü insan hakları örgütünde bu durumun eksikliğinin farkındayız. Ankara’da LGBTİ+’lara ait bir komisyonu kurabilmek için yolları kesişmiş olan insan hakları savunucusu LGBTİ+’lar ve LGBTİ+ ebeveynleri olarak dernekle yaptığımız görüşmeler sonucunda komisyonumuzu kurmuş bulunmaktayız. Derneğimizin bütün şubelerinde LGBTİ+ komisyonlarının kurulmasının mücadelesini yürüteceğimizi de belirtmek isteriz.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam