26/11/2022 | Yazar: Kaos GL

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, 25 Kasım için, “Dansöz” oyununu sanatseverlerle buluşturdu; Çizer Aslı Alpar, Avukat Eren Keskin ve Oyuncu Sezen Keser’in katıldığı bir panel düzenledi.

İHD Ankara Şubesi’nden 25 Kasım etkinliği Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi (İHD), bugün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için Ankara, Aralık Sahne’de “Dansöz” oyununu sanatseverlerle buluşturdu ardından da “Özgürleşmenin Estetiği: Sokakta ve Temsil Alanı Olarak Sanatta Kadın Mücadelesi” başlıklı paneli düzenledi.

Şâmil Yılmaz’ın yazıp yönettiği “Dansöz” oyununun ardından gerçekleşen panelde, Kaos GL’den Çizer Aslı Alpar, İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin ve Dansöz oyunundan Sezen Keser konuştu. Paneli İHD Ankara Şubesi’nden Sevinç Koçak yönetti.

Panelde Tiyatro oyuncusu Sezen Keser, “Dansöz”de Meryem’in özsavunmasını, oyunun türcülükten cinsiyetçiliğe katman katman açılan şiddetini ve sanatla mücadelenin önemini anlattı: “Meryem maruz kaldığı şiddete karşı dans ediyor. O katil değil, Meryem’in yaptığı özsavunma. Meryem bir hayatta kalan.”

Çizer Alpar mizahın da özsavunmaya dahil olduğundan ve karikatürün cinsiyetçi tarihinden bahsetti.

Avukat Eren Keskin ise cinsel şiddetin hukukta tanınması için verilen mücadeleyi, kadın ve LGBTİ+ hareketinin bir arada yürüttüğü direnişin etkisini örnek olaylarla anlattı. Av. Keskin, 25 Kasım’da İstanbul eyleminde Taksim, Tünel ve çevresinin polis ablukasına alınması ve kentte yaşamın durdurulmasını “Kadınlardan, LGBTİ+’lardan korkuyorlar, bu bir kazanımdır” cümleleriyle yorumladı.

Etkinlik katılımcıların katkılarının ardından sona erdi.


Etiketler: insan hakları, kadın, kültür sanat, yaşam
İstihdam