28/06/2023 | Yazar: Kaos GL

“E. T.’nin İran’a gönderilmesi durumunda idam edilme riskiyle karşı karşıya olduğu bilinmesine rağmen, hakkında verilen idari gözetim kararı ile geri gönderme merkezine konulması, sınırdışı tehdidi altında olduğunu göstermektedir.

İHD, Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan İranlı mülteci için basın açıklaması yapacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan İranlı mültecinin durumu hakkında basın açıklaması yapacak.

İran’a sınır dışı edilirse idam riski altında olan E.T.’nin durumu hakkında yarın (29 Haziran) saat 13.00’te dernekte yapılacak açıklamaya avukatlar ve E.T.’nin ailesi de katılacak.

İHD’nin basın toplantısı çağrısı şöyle:

İDAM EDİLME RİSKİ ALTINDAKİ E.T. ‘NİN ÜLKESİNE İADESİNİ ÖNLEYİN!

Geçen Pazar günü İstanbul Pride Onur yürüyüşünden sonra gözaltına alınan İranlı mülteci E.T., götürüldüğü geri gönderme merkezinde halen avukatlarıyla görüştürülmemektedir.

Türkiye’de uluslararası koruma altında olan E. T.’nin İran’a gönderilmesi durumunda idam edilme riskiyle karşı karşıya olduğu bilinmesine rağmen, hakkında verilen idari gözetim kararı ile geri gönderme merkezine konulması, sınırdışı tehdidi altında olduğunu göstermektedir.

Oysa, gerek BM Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Cenevre Sözleşmesi ve gerek Türk Yabancılar Yasası, “geri gönderme yasağı” kapsamında hiç kimsenin zulüm ve insan onuruna aykırı muamele görme ihtimali bulunan bir ülkeye gönderilemeyeceğini belirtmektedir.

Konuyla ilgili ailesi ve avukatlarının katılımıyla düzenlenecek basın toplantısına katılımınızı dileriz.

İnsan Hakları Derneği

İstanbul Şubesi

Tarih     : 29 Haziran 2023 –Perşembe

Saat      : 13.00

Yer        : İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan beş kişi sınırdışı tehdidi altında!

25 Haziran Pazar günü Şişli’de yapılan İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün ardından polisin keyfi olarak gözaltına aldığı beş kişi sınırdışı edilme tehlikesi altında.

Polis, Taksim’de beklediği ve yetişemediği yürüyüşün ardından çevrede bulunan ve LGBTİ+ olduğunu varsaydığı kişileri zorla gözaltına aldı. Polis şiddetiyle gözaltına alınan 113 kişi içerisinde TC vatandaşı olmayanlar da vardı. TC vatandaşı olmayan beş kişi sınırdışı edilme tehlikesi altında geri gönderilme merkezlerinde tutuluyor.

Bacağından yaralı ama tedaviye erişemedi

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi’nin paylaştığı bilgiye göre, aralarında kayıtlı ve kayıtsız göçmen statüsü de bulunan İran, Libya, Rusya, Portekiz ve Avustralya’dan beş kişi gözaltında tutuluyor. Avukatlarına ve tedavi hakkına erişemeyen göçmenler arasında bacağından yaralanan bir kişi de var:

“Doğru tedaviye ulaşamayan bu kişi, devlet kontrollü işkence koşulları altında hayatta kalmaya çalışmaktadır. Ülkelerine geri gönderilmesi durumunda hayatları güvende de olmayacak arkadaşlarımızın yakından takibinin yapılması için tüm kurumların desteğine ihtiyacımız var.”

Sınırdışı edilirse idam edilecek!

Gözaltına alınanlardan İranlı olan kişi, Türkiye’de uluslararası koruma altında bir mülteci. İran’a geri gönderildiğinde idam riski var. Tuzla Geri Gönderme Merkezi’nde tutuluyor ve komite ile irtibatı da kesilmiş durumda:

“İranlı olan arkadaşımızın İstanbul ilinde Uluslararası Koruma Statüsünde kayıtlı bir mülteci olduğunu, cinsel yöneliminden ötürü İran'a geri gönderilmesi halinde hakkında idam kararı verileceğini biliyor ve bundan ötürü oldukça endişeliyiz. Bu arkadaşımız tüm ailesi ile birlikte menşei ülkelerinde gördükleri işkenceler ve can güvenlikleri tehlikesinden ötürü 2013 yılından beri Türkiye'ye sığınmış olan mülteciler. Mültecilik iddiaları da kabul görmüş olan bu arkadaşımız şu an Tuzla Geri Gönderme Merkezinde tutuluyor ve iletişimimiz tamamen kopmuş durumda. Hakkında nasıl bir işlem yapıldığını veya yapılacağını bilmiyoruz.”


Etiketler: insan hakları, mülteci, nefret suçları, onur yürüyüşü
İstihdam