09/07/2012 | Yazar: Kaos GL

İnsan hakları savunucuları, F oturmalarının 26.’sında 1 Mayıs mitinginin ardından tutuklanan anarşistlerin durumunu gündeme getirdi.

İHD’den Metris’teki Anarşist Tutsaklar İçin Eylem Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İnsan hakları savunucuları, F oturmalarının 26.’sında 1 Mayıs mitinginin ardından tutuklanan anarşistlerin durumunu gündeme getirdi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, her Cumartesi Taksim Tramvay Durağı’nda yaptığı F oturması eylemlerinin 26.’sını gerçekleştirdi. Bu haftaki (7 Temmuz) eylemde, 1 Mayıs mitingde bazı bankaların camlarını kırdıkları iddiasıyla tutuklanan 15 gencin durumu gündeme getirildi.
 
İHD adına açıklama yapan Gönül Sonbahar, "İdeolojilere karşı çıkarak baskıcı bir ideolojinin savunuculuğunu yapan sistem, tüm muhaliflerine yaptığı gibi 15 anarşist genci de dört duvar arasına kapatmış durumda" dedi. Sonbahar, 15 gencin eylemlerinden dolayı değil düşüncelerinden dolayı cezaevinde olduğunu söyledi.
 
Sonbahar, şöyle konuştu: "Onlar devlet adına kurşun atıp, bunları ölüm ve yaralamaya neden olacak şekilde isabet ettirmiş olsalar, kurşun yiyip izlerini gururla taşısalar, hükümete karşı darbe girişimlerine karışmamak kaydıyla, ’şerefli’ vatandaşlar olarak başımıza musallat olacaklardı. Ama ne çare ki onlar kafalarında bir felsefe barındırmakta, okumakta, tartışmakta, yazmaktaydılar, muhaliftiler ve dolayısıyla tehlikeliydiler. Öyleyse alt sınırı 6 ay, üst sınırı 3 yıl olan, gerek ceza miktarı, gerekse de niteliği bakımından tutuklamayı gerektirmeyen, tutuklama ve hapis dışı önlem ve cezalarla kovuşturulması gereken bir suç iddiasından dolayı bu gençler cezaevine atılmalıydılar."
 
Sonbahar, 15 gencin adaletsizlik ve hukuksuzlukları protesto etmek için dönüşümlü olarak açlık grevi yaptıklarını, şimdi açlık grevine ara verdiklerini ve dönüşümsüz olarak eylemi sürdürmeyi tartıştıklarını bildirdi. Sonbahar, "Gençleri, muhalifleri cezaevlerine atan, açlığı düşünce açıklamanın bir aracı haline getiren sistem, insan hakları ve özgürlükler açısından büyük bir tehdit haline gelmiştir. Gençlerimizi, öğrencilerimizi, tüm insanlarımızı geleceğimizi ve özgürlüğümüzü korumak adına herkesi insan haklarını ve özgürlükleri sahiplenmeye çağırıyoruz" diye konuştu.(ETHA)
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam