17/06/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

kaosGL.org olarak homofobi ve transfobi karşıtlarına ‘siz olsanız Cumhurbaşkanlığı koltuğuna kimi aday gösterirdiniz?’ diye sorduk.

İhsanoğlu’na rakip çatı adaylar: Dink, Tuncel, İpekçi, Tilbe Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı’nın kim olacağı sorusu uzun bir süredir gündemde. CHP ve MHP’nin ortak basın toplantısı ile açıklanan çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ardından “o değil de şu olmalı” tartışmaları iyiden iyiye ağırlık kazandı.

 

kaosGL.org olarak homofobi ve transfobi karşıtlarına “siz olsanız Cumhurbaşkanlığı koltuğuna kimi aday gösterirdiniz?” diye sorduk. İşte Rakel Dink’ten Sebahat Tuncel’e, Cemil İpekçi’den Yıldız Tilbe’ye adaylar ve aday gösterilme gerekçeleri:

 

“Cumhurbaşkanı adayı kadın olmalı”

 

Barış Sulu: Aslına bakarsanız belli bir cumhurbaşkanı adayım yok, yani isim olarak kim olması gerektiğini değil de nitelik olarak kim olmaması gerektiğini biliyorum. Kesinlikle ve kesinlikle benim cumhurbaşkanı adayım erkek olmamalı, kadın olmalı; uzun zamandır erkeklerin halkı yönetmesinin en büyük sorun olduğunu düşünüyorum, kadın bir cumhurbaşkanı ataerkil algıyı da kıracaktır ve toplumda son dönemde oluşturulan ayrışmayı da çok kolay bir şekilde onarabilecektir. Son günlerde kendi çevremde Rakel Dink ismi anılıyor ve bana hiç de uzak olmayan, tam tersine çok yakın hissedebildiğim bir isim…

 

Esmeray: Rakel Dink olmasını istiyorum. Hepimiz için birleştirici bir aday olmasını önemsiyorum. Kadın olmasını önemsiyorum aynı zamanda ortak adayımız olabilir diye düşünüyorum.

 

“Elitlerin değil, ezilenlerin temsilcisi olmalı”

 

Ülkü Özakın: Cumhurbaşkanları artık elitlerin değil ezilenlerin, devletin değil toplumun temsilcisi olmalı. Tek kişi yerine de eşcumhurbaşkanlığı düşünülebilir. Benim adaylarım ise: Pınar Selek ve Ali Erol.

 

Ercan Jan Aktaş: Erkek olmamalı, Türk olmamalı ve de Sünni olmamalı. Militer/erkek egemen sistemin bir yüzyıl boyunca her türlü şiddeti uyguladığı bütün kesim ve grupların böylesi bir aday için “benim adayım”dır diyebileceğini düşünüyorum. Bu anlamıyla Cumhurbaşkanı adayı olarak görmek istediğim insan kadın, Kürt ve de Alevi olmalı.

 

“Politika artık tıkandı”

 

Michelle Demishevich: Benim bir adayım yok çünkü bu ülkede politikanın artık tıkandığını ve diktatör rejiminin bu ülkeyi çok zor günlere doğru sürüklediğini düşünüyorum. Ne sağ, ne de sol politikalarda umut verici bir gelişme görmüyorum. Tek partili tek adamlı bir politik anlayışla huzur, güven ve demokrasinin yaşayamayacağını düşünüyorum. Ben 35 yaşında bir gazeteci olarak geleceğe dair umutlarımı yitirdim.

 

İlker Güzelcik: Cumhurbaşkanı adayım, ben olurdum. En azından benden öncekilerden daha vicdanlı kararlar verebileceğimi düşünüyorum. Neyim eksik, ayh! İlk yapacağım icraat ise Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün bahçesini halka açmak olurdu. Herkes gelsin, eğlensin, gezsin. Bu ağaçlar, bu gök, bu şehir hepimizin. Sonra gerçek demokrasi için kocaman bir halk meclisi yaptırırdım. Gelen konuşsun. Her söylenilen dinlensin. Sorunlarla ile ilgili ne yapabiliriz halka sorardım. Öneriler alırdım. Sonra da bu önerileri evrensel insan hakları çerçevesinde değerlendirip en uygun şekilde uygulardım. Ekonomiyi güçlendirmek için yasalar çıkarırdım. Halkın eğitim, sağlık, barınma ve yiyecek ihtiyaçlarını ücretsiz hale getirirdim. Artık insanlar yaşamak için çalışmasın, gerçekten istediği işi yapsınlar. Organik tarım, yenilenebilir enerji konularında teşvikler verilmesini sağlardım. Ezilen halklara ve gruplara pozitif ayrımcılık yapardım.

 

Pavey, Türmen, Elvan, Tuncel...

 

Cemal Akyüz: Cumhurbaşkanı adayım Şafak Pavey. Dünyada dezavantaj gibi görülen bütün vasıflarını zekâsı, bilgisi, tecrübesi ve yetenekleri ile avantaja çevirdiği ve bu zor görevi, zor bir dönemde başarıyla yapabileceği güvenini verdiği için.

 

Eren Barış: HDP’nin yerinde olsam iki aday üzerinde CHP ile müzakereye otururdum. İlki CHP’li eski AİHM hâkimlerinden Rıza Türmen, ikincisi kendi adayı olarak Mehmet Bekaroğlu olabilirdi. Birincisi daha güçlü ve hegemonik bir etki yaratabilir partiler bazında. Rıza Türkmen, Aleviler, Kürtler, vicdani ret ve Türkiye’nin diğer meseleleri konusunda bilgili ve demokrat bir isim. AİHM’de Türkiye karnesini bilen birisi. Stratejik siyasi pozisyon olarak Rıza Türmen, MHP’nin orta sınıfı tarafından desteklenebilecek ortak bir isim olabilirdi. CHP ile MHP Türmen için kendi müzakeresini yapabilirdi, HDP’den bağımsız. Siyaseti müzakere dışı görenler için sözlerim laf ü güzaf. Yoksa gönlümdeki cumhurbaşkanı eşcinsel hareketi diğer hareketlerle müzakereye sokan, radikalliği yeryüzüne indirmiş, Kaos GL işçisi Ali Erol.

 

Kerem Dikmen: Temsil kabiliyeti yüksek, cumhurbaşkanlığının simgesel konumunun gereklerini yerine getirebilecek, deneyimli, toplumun farklı kesimleri ile ilişki kurabilecek, demokrasi ve insan haklarının evrensel değerlerine inanan biri olması gerekiyor. İki isim arasında kararsızım: Rıza Türmen veya Clark Kent.

 

Ezgi Koman: Cumhurbaşkanı Adayım Sami Elvan. Çocuğunun ölümüyle ilgili emri ben verdim diyen bir Başbakanın ettiği onca nefret dolu söylemin ardından, hâlâ insanı insan yapan “utanma” duygusundan söz edebilecek kadar insan olduğu için…

 

Umut Stackhouse: Yıldız Tilbe de olsun isterdim elbette ama onun kafası çok dağınık belli ki, Sebahat’in Kürt hareketinden gelen bir dinamizmi ve disiplini de var belli ki. Ve işlerin de ancak o şekilde yürüyebileceği açık, ne yazık ki...

 

Protokol yolunda, resepsiyonda, köşkte; LGBT’ler her yerde!

 

Umut Güner: Muhafazakâr olsun çamurdan olsun adayım Cemil İpekçi. Hem muhafazakâr, hem homofobik, hem faşist CHP-MHP ortak adayı olabilir. Sol partilerde el-ci-bi-ti diye desteklerler zaten. 

 

Ahmet Kaya: Benim Cumhurbaşkanı adayım Ali Erol. Gerekçem: Kadın hareketi, LGBT hareket, işçi - memur hareketi, Kürt hareketi ve Türkiye’deki diğer bütün azınlık ve çoğunluğu anlayan, tanıyan, eşit mesafede duran bir profile sahip. Ali Erol’un background’u bunları doğrulayacak pratiklerle dolu. Hayatını ezilenlerin mücadelesine adamış bir insan.

 

Özlem Altıparmak: İlla LGBT olacaksa çatı adaya Yıldırım Mayruk’u isterim. Ahmet Necdet Sezer gibi, pek ağırbaşlı.

 

Çankaya’ya star ışığı lazım!

 

Aydın Öztek: Ay saçmalamayın lütfen tabii ki benim adayım Kuşum Aydın ya da Bülent Ersoy. Zeki Müren ölmemiş olsaydı o olurdu adayım. Bence Gönül Yazar olmalı, biraz mantıklı düşünün lütfen. Çağla Şıkel ile Petek Dinçöz de adaylarım onları unutmayayım, alınırlar. Fooliş Kazanova şarkısını dinlemeden uyuyamıyorum valla.

 

Çağdaş Engin Kırlangıç: Adayım Yıldız Tilbe ya da Survivor Turabi. Biri Cumhurbaşkanı, diğeri Başbakan olsun bence.

 

Zozan Atik: Benim Cumhurbaşkanı adayım, İlber Ortaylı. Zekâsı, entelektüel birikimi ve aydın görüşü ile Türkiye’yi çok ileri bir yere taşıyacağına inanıyorum.

Seçin Tuncel: Tilbeyim, deliyim, çelişkenim. Yoğun duygular yaşarken yoruluyor ve bir tek ölmüyor. Şarkıları da bizi öldürmüyor ama süründürüyor, bunlar hep puan ama Yıldız Tilbe en çok zaman zaman kendiyle anlaşamadığı için adayım. Kimlerle arkadaşlık yapıyorsun sorusuna "kendimle yapmaya çalışıyorum, kendimle de sıkça anlaşamıyorum. Anlaşabildiğim herkesle anlaşıyorum, anlaşmaya çalışıyorum. Anlaşamadığım insanları anlamaya çalışıyorum. Anlayamadığım yerde hoşçakal diyorum. Çünkü bazen kendimi de anlamadığıma göre, kimseyle uğraşmamalıyım, değil mi? Çünkü insanın kendisini bile anlamasının bir noktası var, hoşçakal diyorsun!" dediği için cumhurbaşkanım olsun istiyorum. “Farklı olacaksınız, benim gibi olacaksınız" demiyor, hayat bana komplolar kuruyor, iç mihrak dış mihrak demiyor, kimseyi suçlamıyor. Bazen anlaşamadığını                                                                            kabul etmek gerek ve hoşçakal demek gerektiğini biliyor. 


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam