28/07/2014 | Yazar: Kaos GL

Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu LGBTİ haklarına ilişkin, ‘Toplumumuz muhafazakâr bir toplum. Toplumun hassasiyetleri var’ dedi.

İhsanoğlu’ndan LGBTİ yorumu: Toplumun hassasiyetleri var! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu LGBTİ haklarına ilişkin, “Toplumumuz muhafazakâr bir toplum. Toplumun hassasiyetleri var” dedi.
 
Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel’e konuşan Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu; homofobi ve LGBTİ haklarına dönük sorulara cevap vermekten yine kaçındı. “Toplumun hassasiyetleri”nden bahseden İhsanoğlu, “Bizim toplumumuz muhafazakâr bir toplum. Muhafazakâr toplumun hassasiyetlerini düşünmemiz lazım” dedi.
 
İhsanoğlu’nun “muhafazakâr toplumun hassasiyetleri”nin öldürdüğü LGBTİ’ler ve nefret cinayetlerine ilişkin ise herhangi bir projesi, vaadi ya da sözü bulunmuyor.
 
İhsanoğlu daha önce de homofobinin evrensel bir mesele olmadığını öne sürmüş, LGBTİ haklarını evrensel insan hakları içerisinde ele alan yaklaşımlardan itinayla uzak durmuştu. İhsanoğlu’nun verdiği son röportajın ilgili kısmı ise şöyle:
 
El Cezire’ye verdiğiniz bir mülakatta söylediğiniz ‘Homofobi evrensel bir mesele değildir’ lafı arşivlerde duruyor. LGBTİ bireylerin hakları ve toplumdaki konumlarıyla ilgili görüşünüz nedir?
Tabii bu çok hassas bir mesele. Bir taraftan bu insanların toplumda yer aramalarıyla ilgili insan hakları boyutu var, bir de toplumun hassasiyetleri var. Bu iki parametre arasında düşünüp ele almak lazım.
 
O denge nasıl bulunur? Toplumdaki homofobiyi aşacak formül nedir sizce?
Nedir homofobi?
 
LGBTİ bireylerini kabullenmeyen, hatta onları dışlayan aşırı yaklaşımı özetleyen bir kavram diyebiliriz.
İşte bu hassasiyetleri ele almamız lazım. Birdenbire sert bir şekilde bir tarafın üzerine gitmek doğru olmaz. Bir de şu var; bizim toplumumuz muhafazakâr bir toplum. Muhafazakâr toplumun hassasiyetlerini düşünmemiz lazım. Türkiye’de 76 milyon insanın değerlerine saygılı olmamız lazım. Bir taraftan bu şekilde davranan insanlar var ve kendi haklarını müdafaa ediyorlar.
 
Cinsel yönelimlerini özgürce tanımlamalarını hakları olarak görüyorsunuz o halde, öyle mi?
Bir taraftan buna karşı olan bir ekseriyet de var. Şimdi benim bunu böyle ayaküstü, hem de havaalanına yetişecek bir anda söylemem mümkün değil.
 
İlgili haberler:

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam