17/08/2022 | Yazar: Kaos GL

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı’nın Ağustos bülteni yayınlandı: Türkiye’de LGBTİ+’lara yönelik baskı dünya basınında!

İHSDA Ağustos bülteni yayında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı (İHSDA), Ağustos bültenini yayınladı.

Türkiye’de LGBTİ+’lara yönelik baskı dünya basınında

Ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yoğunlaşan İngilizce haber sitesi Al Araby’de yayımlanan Yasemin Smallens imzalı yorum, Haziran boyunca Türkiye’deki LGBTİ+’lara yönelik baskı ve şiddet hakkındaydı. “Türkiye'nin LGBT baskısı tüm muhalefeti susturmakla ilgili” başlıklı yazıda, “İstanbul'dan İzmir'e binlerce Türk aktivist lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel (LGBT) Onur ayını anmak için sokaklara çıktı. Buna karşılık, Türk makamları LGBT aktivistlerine, avukatlara ve gazetecilere karşı bir dizi saldırı başlattı. LGBT haklarına yönelik baskılar, Türk hükümetinin muhalefet seslerini susturma ve demokratik güvenceleri ortadan kaldırmaya yönelik yoğun kampanyasının bir parçası” deniyor.

Temmuz ayında insan hakları savunucularına yönelik tehditler

  • Boğaziçi Üniversitesi mezuniyet töreni öncesinde okulun kurumsal iletişim ofisinden öğrencilere mail atılarak mezuniyette eylem yapacak öğrencilerin mezun kartlarının iptal edileceği ve kampüse girişlerinin engelleneceği duyuruldu.
  • Polis, 3 Temmuz’da düzenlenen Eskişehir Onur Yürüyüşü’ne saldırdı, 10 kişi gözaltına alındı. Saldırının ardından LGBTİ+’lar Eskişehir’in dört bir yanına dağılarak basın açıklamasını okudu.
  • Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticilerinin yargılandığı davada tutuklu sayısı 2’ye yükseldi. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davada SES eski Eş Genel Başkanı Gönül Erden tutuklu olarak yargılanıyordu. 4 Temmuz7daki duruşmada sendikanın mevcut Eş Genel Başkanı Selma Atabey’in de tutuklanmasına karar verildi. Duruşma öncesi ve sonrasında Ankara Adliyesi önünde yapılmak istenen basın açıklaması polis tarafından engellendi.
  • Yeniden Refah Partisi (YRP) Gençlik Kolları Genel Başkanı Melih Güner, günlerce hedef aldığı Ankara’daki Onur Yürüyüşü hakkında valilikten kendisine ‘izin verilmeyeceği’ bilgisi verildiğini söyledi. 
  • Polis, 5 Temmuz’daki 2. Ankara Onur Yürüyüşü’ne müdahale etti. Yirmiden fazla LGBTİ+ aktivisti gözaltına alınırken radikal İslamcı grupları, yürüyüştekilere müdahale etme çağrısı yaptı.
  • Muğla'nın Menteşe ve Yatağan ilçelerinde bulunan Bayır ve Deştin ortak sınırında yapılmak istenen Entegre Çimento Fabrikasına ilişkin ekolojistler Menteşe Belediyesi meclis üyeleriyle konuşmak ve gözlemlerini aktarmak istedi; fakat zabıta ekipleri tarafından engellendiler.
  • Gezi tutuklusu Mücella Yapıcı ve kızı Cansu Yapıcı’nın Gezi eylemleri sırasında gözaltında çıplak aramaya maruz kalmasıyla ilgili üç polisin ‘işkence’ suçundan yargılandığı davanın dördüncü duruşması 7 Temmuz’da görüldü. Mücella Yapıcı’nın duruşmaya katılmasına izin verilmedi.
  • Gezi tutukluları Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Hakan Altınay, birinci dereceden akrabaları hariç 3 kişiyle daha kapalı ve açık görüş hakkı bulunmasına rağmen arkadaşlarıyla görüştürülmüyor.
  • Cumartesi Anneleri, 25 Ağustos 2018 tarihindeki 700. hafta buluşmasına yönelik polis müdahalesinden sonra ilk kez 9 Temmuz’da Galatasaray Meydanı'na çıktı. Polisin engel olmak istemesi üzerine tartışma yaşandı. Polisin engeline itiraz eden aileler, karanfilleri bırakmadan gitmeyeceklerini dile getirerek ellerindeki karanfilleri barikat üzerinden bıraktı.
  • Suruç’ta IŞİD tarafından gerçekleştirilen canlı bomba saldırısında hayatını kaybeden  33 genç için 20 Temmuz’da Ankara’da anma yapılmak istendi. Anmaya izin vermeyen polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
  • Diyarbakır Barosu, Zaho'da sivillere yönelik saldırının ardından yaptığı basın açıklaması nedeniyle tehditlere maruz kaldı. Açıklamada "TSK bombardımanı sonucu Kürdistan Federe Bölgesi'nde birçok sivil insanın yaşamını yitirdiği" aktarılıyordu.
  • Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü'nün (BÜSK) düzenlediği açık hava etkinlikleri kapsamında gösterilmesi planlanan "Benim Çocuğum", "Laurence Anyways" ve "Go" filmlerinin gösterimi, okul yönetimi tarafından herhangi bir gerekçe gösterilmeden engellendi.
  • Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshini onaylayan kararına karşı 26 Temmuz’da Ankara'da protesto eylemi düzenlemek isteyen KESK üyesi kadınlar, polis tarafından engellendi. KESK üyesi kadınlar ve gazeteciler polis şiddetine maruz kaldı.

İstanbul Sözleşmesi hakkında her şey

Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği, İstanbul Sözleşmesi sürecinin en başından itibaren takip edilebileceği bir internet sitesi hazırladı. Sözleşmenin hazırlanması, Türkiye'nin sözleşmeyi imzalaması, İstanbul Sözleşmesi İzleme Platformu'nun kuruluşu ve çalışmaları, sözleşme ile ilgili temel doküman ve raporlar, derneğin sözleşmeyle ilgili ürettiği görsel ve işitsel materyaller, Türkiye'nin sözleşmeden çekilme sürecine ilişkin belgeler istanbulsozlesmesi.org adresinde bulunuyor. Site, İstanbul Sözleşmesi'nin Türkiye'de yürürlüğe girmesinin yıl dönümü olan 1 Ağustos 2022’de açıldı.

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı’nın Ağustos bülteninin tamamını buradan inceleyebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları
İstihdam