06/09/2009 | Yazar: Kaos GL

Bill Clinton, "sorma soyleme" kanununun eşcinsel askerlerin işine yaramadığını gördüğünü ve pişman olduğunu söyledi.

Bill Clinton, "sorma soyleme" kanununun eşcinsel askerlerin işine yaramadığını gördüğünü ve pişman olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta Pittsburg’daki bir konferans sırasında, kendisine bir gey aktivist tarafından sorulan soruyu yanıtlayan Bill Clinton, 1993 yılında onayladığı ve kamuoyunda ‘sorma-söyleme’ (don’t ask, don’t say) diye bilinen yasayla ilgili pişmanlığını dile getirdi.

Bu yasa geylerin ‘cinsel eğilimlerini gizli tutmak kaydıyla’, ABD ordusunda görev alabilmelerine olanak sağlıyor, ancak gey eğilimini açığa vuranların ordudan atılmasını öngörüyordu... 

Bill Clinton soruyu cevaplarken ‘o günün koşullarıyla günümüz arasında büyük farklılıklar olduğunu’ belirterek, ‘o dönemde yasayı veto etmek yerine onaylamanın, yasanın arkasındaki büyük kamuoyu, kongre ve ordu desteği sebebiyle bir mecburiyet olduğunu’ söyledi. 

Clinton sözlerine, bu kararından dolayı üzüntülerini dile getirirken,şöyle devam etti: ‘Bu konudaki fikrimi, birinci Irak savaşında komutanları tarafından gey oldukları bilinen ve savaş alanında diğer askerlerle birlikte riskli bölgelerde görev verilenlerin, savaş sonrası gey oldukları bahanesiyle ordudan atıldığını öğrenince değiştirdim. İhtiyaçları varken kullandılar, sonra dışladılar!’

Bu Mea Culpa’nın, yasanın iptalini seçim bildirgesine koymuş olan Obama’nın elini ülkedeki tutuculara karşı kuvvetlendirerek, şu ana kadar bu konuda hiçbir eylemde bulunmayan yeni başkanı harekete geçirmesi umuluyor.

Çeviren: Engin Pala

Haberin orijinal video görüntüsü aşağıdaki linktedir:
http://www.youtube.com/watch?v=uciy6G_1t0w&feature=player_embedded
 

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam