24/07/2024 | Yazar: Koray Arkadaş
Kaos GL Derneği Mülteci Hakları Programı Mardin’de Toplumsal Cinsiyet ve Vaka Yönetimi Atölyesi düzenledi.
Kaos GL Derneği Mülteci Hakları Programı Welthungerhilfe (WHH) Mardin ofisi ve Türkiye Kalkınma Vakfı (TKV) Mardin ofisi ile işbirliği içerisinde 18-19 Temmuz 2024 tarihlerinde WHH ve TKV çalışanlarına yönelik Toplumsal Cinsiyet ve Vaka Yönetimi atölyesi gerçekleştirdi.
Atölyenin ilk gününün ilk oturumunda Kaos GL Mülteci Hakları Programından sosyal hizmet uzmanı Defne Işık “Toplumsal Cinsiyet Algılarımız ve İkili Cinsiyet Sistemi” ile ilgili konuştu. İkili cinsiyet sisteminin LGBTİ+ları yok sayan bir sistem olduğuna işaret eden Işık şunları söyledi: “İkili cinsiyet sistemi LGBTİ+’ları kapsamamakla kalmayıp LGBTİ+ olmayanların biricik kadınlıklar ve biricik erkeklikler inşa etmesine engel oluyor. Tek tip bir kadınlığın, tek tip bir erkekliğin olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz.”
İkinci oturumda Kaos GL Mülteci Hakları programından sosyal hizmet uzmanı Koray Arkadaş söz aldı. “LGBTİ+ Temel Kavramlar” sunumunu gerçekleştiren Arkadaş, cinsiyet hoşnutsuzluğundan, cinsiyet kimliğinden, cinsel yönelimden ve cinsiyet karakteristiğinden bahsetti. LGBTİ+’lara karşı ayrımcılık ideolojilerini de kısaca tanımladıktan sonra katılımcılarla birlikte kavramlar üzerine konuştuktan sonra oturumu sonlandırdı.
Bir sonraki oturumda Defne Işık “Heteronormatif Olmayan Sosyal Hizmet Uygulamaları” üzerine konuştu. Işık, danışanlarla ilk temas edildiğinde tıpkı hikayeleri gibi cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimleri hakkında da bilgi sahibi olunmadığını, bu yüzden heteroseksüel ve natrans kabulü içeren bir yaklaşımın zarar vermeme ilkesini ihlal edebileceğini vurguladı. Sunumunda örnek cümlelere, yaklaşımlara ve davranışlara yer verdi.
“Bazı LGBTİ+lar açılmayı hiçbir şekilde istemeyebilir ya da buna gerek duymayabilir”
Koray Arkadaş dördüncü oturumda “LGBTİ+’larla Sosyal Hizmet Uygulamaları” ile ilgili paylaşımda bulundu. LGBTİ+lar cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimleri ile ilgili açıldıktan sonra görüşmecilerin uygulamalarda nelere dikkat etmesi gerektiğini aktaran Arkadaş sözlerine şöyle devam etti: “Siz güvenli bir ortam yarattığınıza ve terapötik bir yaklaşım içerisinde olduğunuza emin olsanız bile bazı LGBTİ+lar açılmayı hiçbir şekilde istemeyebilir ya da buna gerek duymayabilir.” Oturumun son bölümünde LGBTİ+’ların kendilerine özgü ihtiyaçlarından bahsetti.
Günün son oturumunda Defne Işık, HIV ve diğer cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlarla ilgili konuştu.
İkinci günün ilk oturumunda Defne Işık “Mülteci LGBTİ+larla Sosyal Hizmet Uygulamaları” sunumunu gerçekleştirdi. Mülteci LGBTİ+’ların yararlanabildiği ve yararlanamadığı hizmetleri paylaştı. Işık, sunumunda hem teorik bilgilere hem de günlük hayattaki pratiklere yer verdi.
Diğer oturumda katılımcılarla birlikte Arkadaş ve Işık’ın kolaylaştırıcılığını üstlendiği iki vaka çalışması yapıldı. Gruplar vakalar üzerine bir süre birlikte düşündükten sonra iki vaka örneği de hep birlikte tartışıldı.
Son oturumda görüşmelerin canlandırıldığı role-play çalışmaları yapıldı. Katılımcıların neredeyse tamamı söz konusu canlandırmalarda hem görüşen pozisyonunda hem de danışan pozisyonunda rol oynadı.
Etiketler: insan hakları, mülteci, sosyal hizmet