29/03/2022 | Yazar: Kaos GL

Cinsiyetçiliğe ve heteroseksizme karşı top koşturan futbol takımı Sportif Lezbon, trans sporculara yönelik ayrımcılığa karşı bir açıklama yayımladı.

“İkili cinsiyete sıkıştırılmamış spor anlayışına ihtiyacımız var” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Cinsiyetçiliğe ve heteroseksizme karşı Ankara'da kurulan futbol takımı Sportif Lezbon sosyal medya hesabından trans sporculara yönelik ayrımcılığa karşı bir açıklama yayımladı.

Sportif Lezbon açıklamasında kadın sporcuların spor endüstrisinde maruz bırakıldığı haksızlığın sebebinin trans kadın sporcular olmadığını aksine trans kadınların da bizatihi mağduru olduğu sistemin heteroseksist, cinsiyetçi spor politika ve uygulamaları olduğunu vurguluyor.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Trans sporcularla ilgili pek çok spor federasyonu düzenlemeler yapıyor. Deniyor, vazgeçiyor, yenisini getiriyor. Bu konuda belli ki daha fazla tartışmaya, anlamaya, daha kapsayıcı kategorilere ve ikili cinsiyete sıkıştırılmamış bir spor anlayışına ihtiyacımız var. 

“Çünkü çözüm sportif başarıyı sadece hormon seviyeleriyle açıklayan biyolojik indirgemeci trans dışlayıcı uygulamalar değil, olamaz!

“Spordaki rekabet avantajı meselesini salt testestoron üzerinden değerlendirmek; sportif başarıyı etkileyen kültürel, toplumsal, psikolojik, siyasal pek 

çok etkenin üstünü bir çırpıda silmek demek.

“Bunların hepsinin üzerinden atlayarak cis kadın vs trans kadın karşıtlığından devşirilmeye çalışılan sporda hakkaniyet arama çabası lüzumsuz, dahası yaşanılan ayrımcılıkları açıklamaya yetmiyor.

“Yüzmede neden beyaz olmayanları üst sıralarda göremiyoruz? Neden bazı branşlarda bir elin parmağını geçmeyecek sayıda ülkenin sporcularından başkaları yok? Neden spor politikalarının ve kurallarının belirleyicisi bir avuç ayrıcalıklı ülke? Testosteron?

“”Kadınların sporda yaşadığı onca ayrımcılığı, eşitsizliği yok sayıp ve tartışmaya değer bulmayıp cis kadın - trans kadın karşıtlığı yaratarak bunun üzerinden sözde bir hak savunuculuğuna soyunmak samimi değil. Dahası hedef şaşırtmak gibi.

“Kadınlar spor endüstrisinde çok fazla haksızlığa maruz kalıyor, ama bunun sebebi trans kadınların da bizatihi mağduru olduğu şey: Heteroseksist cinsiyetçi spor politika ve uygulamaları ve bunun etrafında örgütlenmiş kocaman bir endüstri!

“LGBTİ+ ve kadın sporcuların kapsandığı, haklarını elde ettikleri, ayrımcılığa uğramadıkları daha kapsayıcı bir spor için mücadele etmeli, yeni tartışma zeminleri örgütlemek zorundayız.”


Etiketler: insan hakları, spor
nefret