04/03/2021 | Yazar: Gözde Demirbilek

Genç LGBTİ+ Derneği’nin “Anonim HPV Test Merkezi İstiyoruz” kampanyası ikinci yılını geride bıraktı: “Geldiğimiz noktada HPV farkındalığının her geçen gün daha da arttığının farkındayız. Ancak karar alıcıları henüz harekete geçirmedik.”

İkinci senesinde “Anonim HPV Test Merkezi İstiyoruz” kampanyası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç LGBTİ+ Derneği, 2019 yılında 4 Mart HPV Farkındalık Günü kapsamında ücretsiz HPV testine erişimde yaşanan engelleri görünür kılmak adına change.org üzerinden “Anonim HPV Test Merkezi İstiyoruz” kampanyası başlatmıştı.

Dernek, ikinci yılını bitirirken imzacı sayısı 2100’e ulaşan kampanyayla ilgili HPV’ye dair toplum farkındalığının arttığını ancak karar alıcıların harekete geçmediğini vurguluyor:

“2 sene önce bugün erişilebilir, ücretsiz ve anonim HPV testi talebimizi dile getirmek, HPV aşılarının aşı programı kapsamına alınmasını sağlamak ve HPV farkındalığını arttırmak amacıyla #AnonimHPVTesti kampanyasına başladık. 2000'in üzerinde imzaya ulaşan kampanyamız sesimizi duyurmanın bir aracı oldu. Karar alıcılarla görüşmelerimizde destekleriniz bize yeni kapılar açtı. Geldiğimiz noktada HPV farkındalığının her geçen gün daha da arttığının farkındayız. Ancak karar alıcıları henüz harekete geçirmedik.”

Derneğin, güncellediği ve bu kampanyayla destek beklediği talepler şöyle:

“Taleplerimizi bir kez daha yineliyor ve sizlerden taleplerimizi görünür kılmak için destek bekliyoruz.

- HPV aşıları aşı programına alınmalı ve ücretsiz bir şekilde ayrım gözetmeksizin isteyen herkesin erişimine açılmalıdır.

- HPV taramalarında atanmış cinsiyet ve yaş sınırlamaları kaldırılmalı tüm hastanelerde, tüm yaş gruplarına ve cinsiyet ayırmaksızın herkese ücretsiz HPV taraması yapılmasının önü açılmalıdır.

- Sağlık Bakanlığı desteğiyle yerel yönetimlerle birlikte erişilebilir, ücretsiz, anonim HPV test ve danışmanlık merkezleri açılmalıdır.

- HPV konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı Sağlık Bakanlığı tarafından sivil toplum örgütleri ve uzmanlarla bir araya gelerek HPV eylem planı hazırlanmalıdır.

HPV bir halk sağlığı konusudur, aşıya, teste ve tedaviye erişim temel insan hakkıdır!”

Kampanyayı buradan imzalayabilirsiniz.

“Hem HPV’ye dair bir farkındalık yaratmasını amaçlıyoruz hem de sağlığa erişim hakkımızı talep ediyoruz”

Genç LGBTİ+’dan Duygu, 2019’da kaosGL.org’a verdiği röportajda neden böyle bir kampanya örgütlediklerini şöyle anlatmıştı:

“HPV’ye dair bilginin toplumun genelinde çok eksik olduğunu görüyoruz. Dolaşan bilgilerinse gerçeklikten uzak ve doğrudan damgalamaya yönelik olduğunu söyleyebilirim. Bu bilgi eksikliğinin, toplumda cinselliğin bir tabu olmasından mütevellit konuşulması güç bir mesele haline gelmesiyle doğrudan ilişkili olduğunu düşünüyorum.

Biz bu kampanya ile hem kişilerin HPV’ye dair bir farkındalık yaratmasını amaçlıyoruz hem de sağlığa erişim hakkımızı talep ediyoruz. Türkiye’de HPV ile enfekte kişi sayısının kayıtlı veriden daha fazla olduğunu biliyoruz. Anonim test merkezinin önemini tekrar vurgulamak istiyoruz.”

Hem anonim HPV test merkezi açılmasını talep ediyor, hem de bu kampanya sayesinde bir kamuoyu oluşturarak yüksek fiyatla satışa sunulan HPV aşısının ücretsiz olmasının önünün açılmasını hedefliyoruz.”


Etiketler: sağlık, sağlık hakkı
İstihdam