23/07/2023 | Yazar: Kaos GL

“Sürekli değişen kur, yükselen enflasyon bununla beraber artan ilaç fiyatları trans+ kişilerin en temel haklarından biri olan sağlık haklarına erişmelerini olumsuz yönde etkiliyor”

İlaçlara zam geldi, hormona erişim daha da zorlaşacak! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, ilaçlara yüzde 30,5 zam geldi.

‘Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yayınlanan karara göre; beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri Temmuz ayında yüzde 30,5 oranında artırılarak 14,0387 TL olarak belirlendi.

Artışla fiyat korumalı ürünlerde barem değeri 48.41 TL oldu. Diğer ürünlerde ise 25,30 TL oldu.

Sağlık hakkına erişim olumsuz etkileniyor

Muamma LGBTİ+ Derneği’nden Akran Danışmanı Umut Derin, ilaç zammını transların hormon ilaçlarına erişimi açısından değerlendirdi. “Sürekli değişen kur, yükselen enflasyon bununla beraber artan ilaç fiyatları trans+ kişilerin en temel haklarından biri olan sağlık haklarına erişmelerini olumsuz yönde etkiliyor” diyen Derin, hormon ilaçlarına erişimin önündeki engellerin artacağını söyledi.

ilaclara-zam-geldi-hormona-erisim-daha-da-zorlasacak-1

Derin, transların çoğunun hayatlarının büyük bölümünde hormon ilaçlarını kullandıklarını hatırlatarak, tek sorunun zamlar olmadığını da vurguladı:

“Bu ilaçlara erişim önünde Sağlık Bakanlığı’nın yarattığı korkunç bir transfobik tutum görüyoruz. Aynı sağlık sisteminin cisgender kişilere benzer ilaçları kolaylıkla reçeteliyor, işte tam da bu noktada bu tutumun trans+ kişileri kapsamaması nedeni ile transfobik olduğunu söyleyebiliriz. Oysaki devletin bir görevi de trans+ kişilerin hormon ilaçlarına erişimini kolaylaştıracak programlar ve politikalar geliştirmektir. Trans+ kişilerin çoğunun ömür boyu kullanmaları gereken bu ilaçların devlet tarafından ücretsiz bir şekilde sağlanması beklenirken; bazıları reçete edilmiyor ve fahiş etiket fiyatları ile trans+ kişileri daha da yoksullaştırıyor.”

“Merdiven altına yönelmede” artış olabilir

Peki, ilaçların reçete edilmemesi ve fahiş fiyatlar neye yol açıyor? Derin’e göre bu durumun sonucu “merdiven altına” yönelmek:

“İlaçların reçete edilmemesi ve fahiş fiyatlar nedeni ile birçok trans+ bu ilaçlara daha hızlı ve ucuz ulaşabilmek için merdiven altı hormonlara yöneliyor, bu durum trans+ kişilerin sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.”

Derin, bu konuda LGBTİ+ hareketinin çalışmalarını ise şöyle hatırlattı:

“Trans+ kişiler hayatın birçok alanında iktidarın ekonomik krizlerinin faturasını dolaylı ve doğrudan ödemek zorunda kalmaktadır. Hormona erişimin ücretsiz ve ayrımcılık yaşanmadan sağlanabilmesi trans+ kişilerin temel insan hakları talebidir. LGBTİ+ hareketinin gündeminde yeni yeni yer alan bu ayrımcılık alanı ile ‘Hormona Erişim Kampanyası’ ve ‘Kapsama Alanı’ örgütlenmelerini takip edebilirsiniz. Fakat bu trans+ kişilerin sağlık hakkına erişimi ile doğrudan alakalı bir konudur ve hak temelli perspektife sahip hak temelli ve sağlık hakları spesifik çalışan tüm kurumların güncelleştirmeleri gereken bir konudur.”


Etiketler: insan hakları, sağlık
2024