26/01/2022 | Yazar: Kaos GL

ILGA-Avrupa’nın sivil toplum örgütlerini desteklemek için hazırladığı kartların Türkçeleştirilmiş versiyonları dijital ortamda yayında: Sorularla iletişim kampanyası örgütlemek

İletişim kampanyası planlarken sorulacak 5 soru Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ILGA-Avrupa’nın sivil toplum örgütlerini desteklemek için hazırladığı kartların Türkçeleştirilmiş versiyonları dijital ortamda yayında: Bir iletişim kampanyası planlarken hangi beş soruyu sormak gerekir?

ILGA-Avrupa Kaynak Paylaşım Merkezi’nin LGBTİ+ örgütlerinin kapasitelerini desteklemek için hazırladığı kartlar şimdi Türkçede.

Sorularla iletişim kampanyası örgütlemek

Orijinal metnini Sho Konno’nun kaleme aldığı “Bir iletişim kampanyası planlarken sormanız gereken 5 soru” kartı şöyle:

“Neden” bir iletişim kampanyası yürütmemiz gerekli? 

Bu soru biraz aşikar görünebilir, ancak kendinize bunu neden yaptığınızı sorarak yüksek sesle tartışmak (ve not almak) öncelikleri belirlemeye ve diğer bütün soruları cevaplamaya yardımcı olacak. 

Bu soruyu daha küçük sorulara bölebilirsiniz: 

Bu iletişim kampanyası örgütünüzün nihai genel amaçlarından hangisine katkıda bulunacak? İletişim kampanyanız örgütünüzün genel amaçlarıyla ilişkiliyse çalışma arkadaşlarınızdan destek alma, odağı kaybetmeme ve gündeminize paralel ilerleme ihtimali yüksektir. Örneğin: "Önümüzdeki dört yıl için örgütümüzün en önemli üç önceliğinden biri, lezbiyen kadınların aile ve üreme haklarını güvence altına almak. Bunu mecliste güvence altına almak için bir savunuculuk stratejimiz var ve iletişim kampanyamız önümüzdeki 18 ay boyunca bu stratejiyi desteklemeli."

Bu değişikliği yapmak için neden bir iletişim kampanyasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorsunuz? Bu kartı da inceleyin: Bir LGBTİ aktivistinin sahip olması gereken iletişim becerileri nelerdir? İhtiyacınız olan en önemli şey halka açık bir iletişim yürütmek mi, topluluk içi örgütlenme mi yoksa savunuculuk ve lobicilik örgütünüze ve hedeflediğiniz değişikliği gerçekleştirmeye daha mı uygun? Bunun üzerine henüz düşünmediyseniz,  "değişim teoriniz"e dair temel noktaları ele alacağınız ayrı bir tartışma gerekebilir. 

Kampanyanın başarıya ulaştığını nasıl anlayacaksınız? Genellikle "değerlendirme" veya "göstergeler" kampanya sonuna dek unutulur ama bu soruya cevabınız "LGBTİ'ler toplumun tamamen eşit üyeleri olarak kabul edildiğinde" gibi bir şeyse, o zaman belki de iletişim kampanyanızın hedefleri fazla geniştir! 

“Kim” bu kampanyanın öncelikli hedef kitlesi? 

Hemen "birden fazla kitleniz" olduğunu söyleyesiniz geliyorsa bunu şu şekilde düşünmeye çalışın: Tek bir kitleyi hedefleyen bir kampanya diğerlerine ulaşabilir, ancak başından beri birden fazla kitleye hitap etmeye çalışan bir kampanyanın hiçbirine ulaşamama riski vardır. 

Bazı öneriler: 

Hedef kitleler insandır, kategori değil. Hedef kitlenizin "halk" olduğunu söylemek, kitlenizin "herkes" olduğunu söylemek gibi bir şeydir. Hatta "karar vericiler" demek bile, "nüfuzlu görünen herkes" demekten pek farklı değil. Gerçek bir kişi olmasa bile öncelikli hedef kitlenizi temsil eden bir kişi hayal edebiliyor musunuz? (Buna, "kalem portre" çalışması da denir ve bu kişileri çizmeye çalışmak faydalı olur!) 

Bu, şunları önceliklendirmeye yardımcı olabilir: Bu kampanya onlara etkin şekilde ulaştığı takdirde bu kişilerin ne düşünmesini, hissetmesini ve (en önemlisi) yapmasını istersiniz? 

Bazen bu soru, öncelikli bir hedef kitle konusunda neden aynı fikirde olmadığınızı anlamaya yardımcı olur. Kampanyayı onlara doğru mu yoksa onlarla birlikte mi yürütüyorsunuz? Bu kitleyi, ihtiyacınız olan değişikliği yapmaya ikna etmek istediğiniz için mi seçtiniz? Yoksa farklı bir kitleyi ikna etmek için sizinle birlikte kampanya yürütmelerini mi istiyorsunuz? (LGBTİ aktivistleri için klasik bir örnek, ulaşılması daha zor olan karar vericileri hedeflemek istediğimiz bir kampanyada "aracı müttefikleri" bizimle kampanya yürütmeye ikna etmektir.) 

Onlara “ne” söylemeniz gerekiyor? 

Bu, bir strateji meselesi. Yani, planladığınız her Facebook paylaşımını önceden yazmanıza gerek yok. Ancak öncelikli bir hedef kitleniz olduğunda kendinize bazı sorular yöneltebilirsiniz. Bu soruların hepsi tek bir zorlu soruda birleşir: Bu kitle şu ana dek neden ikna olmamış? 

Bunu şu sorulara bölebilirsiniz: 

Hedef kitlenizi şu anda amacınıza istediğiniz şekilde destek vermekten alıkoyan nedir? 

İletişiminizin çürütmesi gereken mitler nelerdir? 

Karşıt kesim, iletişiminize hangi açılardan saldırabilir? 

Veya tartışmayı kampanyanız için daha faydalı bir açıdan "yeniden çerçevelemek" adına hangi yollara ihtiyacınız olduğuna odaklanabilirsiniz. Bunun nasıl yapılacağına ilişkin detayları bu kartta bulabilirsiniz: LGBTİ Aktivistleri için Kendin-Yap Çerçeveleme Yöntemi 

Onlara “nerede” ulaşacaksınız? 

Doğru hedef kitle ve onlar için mükemmel mesajı düşünmek için harcadığınız çaba, bu mesajı onlara nasıl ileteceğinize dair bir stratejiniz yoksa boşa gidecektir – çünkü hedef kitleniz büyük ihtimalle ayağınıza gelmeyecektir. 

Bunu daha küçük sorulara bölebilirsiniz: 

Bu tartışmanın yürütüldüğü arena neresi? Avrupa kurumları mı? Ulusal meclisler mi? Yerel topluluklar mı? Belirli "sosyal grupların" akran grupları mı? 

Mesajınız, hedef kitlenizin gözlerine veya kulaklarına fiziksel olarak nerede ulaşabilir? Bir etkinlikte mi? Her gün geçtikleri bir yerde mi? Sokakta mı? Güvendikleri bilgileri nereden alıyorlar? 

Sosyal medya mı? (Hangi platform ve hangi yöntemle?) Radyo veya TV mi? (Hangi kanallar ve programlar?) Tanıdıkları kişilerden mi? (Aile veya arkadaşlar mı?) Hayran oldukları insanlardan mı? (Ünlüler veya yetkililer?) 

Bu işi “nasıl” yürüteceksiniz? 

Evet, bu artık planlama aşamasına girmeye başlıyor, ancak bir iletişim kampanyasını nasıl yürüteceğinize dair ilkeleri başlangıçta kararlaştırdığınızdan emin olmakta fayda var. En iyi kampanyalardan bazıları, gruplar işin yürüyüş şekli konusunda bunlar gibi sorular üzerine kafa yormadığından başarısız oluyor: 

Gönüllülerin ve paydaşların üstlenebileceği farklı roller ve bunu koordine etmek için çalışanların ne kadar zaman ayırması gerekeceği üzerine düşündünüz mü? 

İletişimin maliyetine dair uygun bir bütçelendirme yaptınız mı? Sosyal medya tanıtımları, dikkat çeken bir paylaşım yapmak ve size yardımcı olabilecek bazı yazılımlar 100 eurodan düşük bir fiyata mal edilebilir. Ancak

örneğin, bu paylaşıma kaliteli bir video hazırlamak, mecrada hedeflemeler yapmak veya bir yazılımda grafik tasarlamak için gereken uzmanlık çok daha pahalı olacaktır. Bunların hepsini yapacak bütçeniz yoksa, kendinizi daha spesifik bir hedef bulmak için geriye dönerken bulabilirsiniz. 

İşler ters giderse ne yapacağınız üzerine konuştunuz mu? Bu, yalnızca kriz iletişimleriyle ilgili değil (COVID-19 krizi sırasında LGBTİ kriz iletişim kılavuzumuza bakın) aynı zamanda örneğin, gönüllüler ve personelin kimliklerini açık etmesinin veya olumsuz sosyal medya saldırılarıyla karşılaşmanın yarattığı içsel etkilerle de ilgilidir.

Güncel kartlar

Türkçeleştirilen kartların listesine ILGA-Avrupa kartları Türkçede’yi tıklayarak bakabilirsiniz.

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam