15/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL ve 17 Mayıs’ın Türkçeleştirdiği “LGBTİQ+'ların iş dünyasına dahil edilmesi” kitabı, hükümetler ile işveren ve işçi örgütlerinin neler yapması gerektiğini anlatıyor.

ILO’nun “LGBTİQ+’ların iş dünyasına dahil edilmesi” kitabı artık Türkçe Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL ve 17 Mayıs dernekleri, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) “Lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve queerlerin (LGBTİQ+) iş dünyasına dahil edilmesi” başlıklı el kitabını Türkçeye çevirdi.

Dünya çapında çalışma hayatındaki standartların belirlenmesine ilişkin en geniş uzman kuruluş olan ILO’nun el kitabı, LGBTİQ+ kişiler için kapsayıcı çalışma ortamlarını teşvik etmeye yönelik çabaları başlatmayı ve desteklemeyi hedefliyor.

ILO bileşenleri olan aralarında Türkiye’nin de olduğu devletlerin hükümetleri, işveren ve işçi örgütleri için hazırlanan kitabın hazırlanma gerekçesi ise şöyle açıklanıyor:

“Birçok ülkede her gün şiddet, taciz, damgalanma ve ayrımcılıkla karşı karşıya kalan LGBTİQ+ çalışanlar, istihdam döngüsünün tüm aşamalarında genellikle fırsatlardan mahrum bırakılmaktadır. ILO, hiç kimseyi geride bırakmadan herkes için insan onuruna yakışır iş ortamını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. LGBTİQ+’lar da dâhil olmak üzere herkesin insan ve çalışma haklarına saygı gösterilmesi büyük önem taşımakla birlikte, araştırmalar işyerinde çeşitliliği yapısallaştırmanın değerini sürekli olarak ortaya koymaktadır. Ayrımcılıkla mücadele etmenin ve kapsayıcılığı teşvik etmenin faydalarının işyeri verimliliğini, iş memnuniyetini, kişisel ve toplumsal refahı ve çalışanların genel iş doyumunun iyileştirdiği ortaya konmuştur.”

Kitaba ulaşmak için tıklayın.

Kitapta neler var?

Kitapta, “LGBTİQ+’lar ve çalışma hayatı”, “Dünya genelindeki durum”, “Ayrımcılık ve LGBTİQ+ çalışanlar”, “LGBTİQ+'lar için yasal korumalar”, “LGBTİQ+’lar için kapsayıcı bir iş dünyasına doğru ilerleme”, “LGBTİQ+’ların işyerindeki değişen durumu”, “İş dünyasında çeşitlilik ve kapsayıcılık”, “İleriye giden yol: Politikadan uygulamaya”, “Ortaklıklar yoluyla harekete geçilmesi”, “Hükümetler ve kamu çalışanları”, “Politikanın gözden geçirilmesi”, “LGBTİQ+ toplulukları ile istişarelerde bulunulması”, “Kayıt dışı ekonomideki LGBTİQ+’lara ulaşmak”, “İşveren örgütleri ve işverenler”, “LGBTİQ+ kapsayıcılığının iş dünyasına faydaları”, “LGBTİQ+’larla diyaloğa girilmesi”, “Kapsayıcı ve hoşgörülü bir işyeri yaratılması”, “LGBTİQ+ kapsayıcılığında işgücünüzü tanımak ve ilerlemeyi takip etmek için veri toplanması”, “İşçi örgütleri ve çalışanlar”, “Örgütlenme özgürlüğü ve çeşitlilik gösteren çalışanlara danışılması”, “LGBTİQ+ çalışanların hakları için toplu iş sözleşmesi müzakeresi”, “Toplumsal ağ kurma ve öğrenme fırsatları” ve “LGBTİQ+ kapsayıcılığının ölçülmesi” başlıkları yer alıyor.

Kitabın eklerinde ise ayrımcılığı azaltmak için davranış standartları, eğitim, eylem ve öğrenme araçlarından bahsediliyor.

Özet sonuçlar

Toplam 108 sayfalık kitapta, sorunların neler olduğu ve neler yapılabileceği 7 maddede şöyle özetleniyor:

*LGBTİQ+’lar dünyanın dört bir yanındaki toplumlarda ve iş dünyasında sıklıkla ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz bırakılmaktadır.

*LGBTİQ+ kapsayıcılığı, eşitlik ve çeşitliliğin desteklenmesi, inovasyonun teşvik edilmesi, herkes için insan onuruna yakışır iş ortamının sağlanması ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne (SDG) ulaşılması açısından kilit öneme sahiptir.

*LGBTİQ+’ların çalışma yaşamına dahil edilmesi, ILO'nun sosyal adaleti geliştirme ve herkes için insan onuruna yakışır işleri teşvik etme görevinin merkezinde yer almaktadır. Bu aynı zamanda hiç kimseyi geride bırakmama yönündeki SDG taahhüdünün uygulanması için de elzemdir.

*İşyerinde eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık iyi bir iş anlayışıdır. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği de dahil olmak üzere tüm temellerde ayrımcılığın sona erdirilmesine ihtiyaç vardır.

LGBTİQ+ çalışanlar ve temsilciler de dahil olmak üzere toplumsal diyaloğa dayalı iş birliği ve hükümetler ile işveren ve işçi örgütlerinin üçlü eylemi, her şeyi kapsayan bir çalışma dünyasının sağlanması için kritik öneme sahiptir.

*Hükümetler, ayrımcılıktan arınmış ve LGBTİQ+’ları kapsayıcı bir iş dünyasına yönelik eylemler için yasal, politik ve sosyal bir çerçeve sağlayabilir.

*İşveren örgütleri, LGBTİQ+ çalışanlar için güvenli, huzurlu ve örgütlerindeki çeşitliliği yansıtan bir işyeri ortamı sağlayabilir ve bundan fayda sağlayacaktır.

*İşçi örgütleri, LGBTİQ+ çalışanların örgütlenmesini ve örgütlenme özgürlüğü haklarını kullanmasını ve LGBTİQ+’ları etkileyen konuların işverenlerle yapılan toplu iş sözleşmelerinde, işyeri politikalarında ve diğer araçlarda temsil edilmesini sağlamaya yardımcı olabilir.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam