03/04/2018 | Yazar: Kaos GL

Konya’da İmam Hatip Lisesi ve Din Kültürü öğretmenlerinin katıldığı çalıştayda "eşcinsellik" de tartışıldı.

İmam Hatip çalıştayından: “Lise öğrencileri eşcinselliği normal görüyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Konya’da İmam Hatip Lisesi ve Din Kültürü öğretmenlerinin katıldığı çalıştayda, “Eşcinsellik, pek çok lise öğrencisinde normal ve hatta sempatik görülebilmekte ve bir sapkınlık olarak değil cinsel bir tercih olarak nitelendirilmektedir” denildi.

Konya Milli Eğitim Müdürlüğü ‘Gençlik ve İnanç’ konulu çalıştay düzenledi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İmam Hatip Lisesi Meslek Dersi öğretmenlerinden oluşan 50 öğretmenin katıldığı çalıştayda, katılımcı beş ayrı grup halinde tartıştı.

Cumhuriyet gazetesinden Ozan Çepni’nin haberine göre, gençlerin eşcinsellik konusundaki tutum ve bakış açılarındaki değişim de tartışıldı. Çalıştayda bu tartışmanın sonucu şöyle özetlendi:

“Eşcinsellik, pek çok lise öğrencisinde normal ve hatta sempatik görülebilmekte ve bir sapkınlık olarak değil cinsel bir tercih olarak nitelendirilmektedir. Öğrenciler eşcinselliği özgürlük bağlamında anlamakta, özgürlüğün ne olduğu öğrenciye yeterince anlatılamamaktadır.”

Eşcinsellik sapkınlık değil!

Çalıştaydaki homofobik yorum ve eşcinselliğin “sapkınlık” olduğu iddiasına yanıt ise Kaos GL Derneği’nin Sık Sorulan Sorular broşüründen geliyor:

“İnsanlık tarihi boyunca ve günümüzde hemen her insan topluluğunda, tarihsel dönem, coğrafi konum, toplumun yapısı ve kültürel özellikleri ne olursa olsun bireylerin kendi cinslerinden olan kişilere cinsel ve duygusal yakınlık duydukları ve duymakta olduklarına ilişkin tarihsel ve güncel bilgiler mevcuttur. Cinsel yönelim sadece cinsel davranışla sınırlı olmayıp bireyin yaşamının geneline hâkim olan cinsel ve duygusal çekim, arzu ve bağlılık ve bunların gerçekleşmesi istek ve fantezileri ile ilgilidir. Tarih boyunca dönem dönem farklı iktidar odakları tarafından (siyasi ve dini otoriteler) baskılanmaya çalışılması varolageldiğinin kanıtları arasında sayılabilir.”

***

“İnsanların cinsel yönelimler ve eşcinsellik hakkında eğitilmesi eşcinsellik karşıtı önyargıların azalmasını sağlayacaktır. Eşcinsellik hakkında doğru bilgiler özellikle kendi cinsel kimlikleriyle çatışma içinde bulunan genç insanlar için önemlidir. Bu bilgilere ulaşmakla kişinin cinsel yöneliminin etkilenmesi gibi bir endişe ya da korku geçersizdir.”


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam