17/09/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

İMC TV, trans gazeteci Michelle Demishevich’i ‘iş ahlakına uymadığı’ gerekçesiyle ihbar süresi vermeden işten attı.

İMC TV trans gazeteci Demishevich’i işten attı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İMC TV, trans gazeteci Michelle Demishevich’i “iş ahlakına uymadığı” gerekçesiyle ihbar süresi vermeden işten attı.
 
Trans gazeteci Michelle Demishevich, Mart 2013’ten beri çalıştığı İMC TV’den dün itibariyle ihbar süresi almadan atıldı. Yedi aydır habere gönderilmediğini belirten Demishevich, görüntüsüyle ilgili uyarılar aldığı beyanında bulundu:
 
“Doğrudan olmasa da, sohbet arasında kıyafetim, makyajımla ilgili uyarılar alıyordum. Ben gideyim diye yapılan uyarılar olduğunun farkındaydım.”
 
Pembe Hayat’tan Demishevich’e tavizsiz destek
 
Pembe Hayat LGBT Derneği aktivistleri, “kırmızı ruj” sürerek Demishevich’in işten atılmasını protesto etti. Dernek, LGBT’lere İMC TV’yi boyket etme çağrısında bulunurken, Demishevich’i dava sürecinde tavizsiz bir biçimde destekleyeceğini duyurdu.
 
İMC TV: Kırmızı rujla ilgisi yok!
 
İMC TV ise yaptığı açıklamada, kararın “kırmızı ruj ve uygunsuz kıyafet”le ilgisi olmadığını ifade etti. Kanal, Demishevich’in haber kaynaklarıyla tartışmaya girdiğini ileri sürerek gazetecinin 13 Eylül’deki Cumartesi Anneleri eyleminde bir Cumartesi Annesi’ne sarf ettiği sözleri örnek gösterdi.
 
“Sigortasız çalıştırıldım”
 
Sigortasız çalıştırıldığını söyleyen Demishevich, işyerinden mobbingin yanı sıra fazla mesai yüküyle karşı karşıya geldiğine dikkat çekiyor.Gazeteci, dün genel müdürün odasında yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
 
“‘Cinsiyet kimliğinizle sorunumuz yok ama iş ahlâkına uymuyorsun’ dediler. Özlük haklarımdan vazgeçip işten ayrıldığıma dair bir kâğıt imzalatmak istediler. Avukatım ikaz etti, imzalamadım. Birkaç gün içinde, çok sayıda avukatla dava açacağım.”
 
Demishevich’in avukatı: Kırmızı ruj “ahlâka mugayir” değil
 
Demishevich’in avukatlarından Rozerin Seda Kip, Demishevich’in işten atılmasına dair hukuksuzlukları kaosGL.org ile paylaştı:
 
“Bir kimseyi işten çıkarmak için işverenin haklı nedenlerinin olması gerekiyor. Kırmızı ruj sürmek, gülmek ‘ahlâka mugayir’ bir neden değil. Bu yüzden haklı nedenle ve tazminatsız işten çıkarma söz konusu olamaz.”
 
Demishevich’in çalıştığı süre içinde sürekli sokaklarda olduğunu hatırlatan Kip, İMC TV’nin iddia ettiği durumlara gazetecinin kendisinin özen gösterdiğinin altını çizdi.
 
“İhbar tazminatı hakkı var”
 
“Diğer bir hukuksuzluk, işveren tarafından ihbar süresi verilmeksizin Michelle’in derhal işten çıkarılması. Bu durumda 2 yıla yakın bir süredir İMC’de çalışan Michelle’in ihbar tazminatı istemek hakkı da doğuyor.”
 
Kip, Demishevich’in çalıştığı süre içinde sigortasının ödenmemiş olması nedeniyle SGK’ya gerekli şikâyeti yapma hakkının söz konusu olduğunu paylaştı.
 
19 Eylül’de #rujumkirmizi açıklaması
 
Demishevich’in işten atılmasıyla ilgili 19 Eylül Cuma saat 17:30’da Galatasaray Meydanı’nda bir basın açıklaması yapılacak. Gazeteciye Twitter üzerinden gelen destek mesajlarında da #rujumkirmizi hashtag’i kullanılıyor.

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam