19/05/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Earth-body art akımının yaratıcısı Ana Mendieta, eserleri ve şüpheli ölümüyle bugün İmge, beden, cinsellik galerimizde.

İmge, beden, cinsellik (10): Ana Mendieta’nın eserleriyle Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Earth-body art akımının yaratıcısı Ana Mendieta, eserleri ve şüpheli ölümüyle bugün İmge, beden, cinsellik galerimizde.

Hayatımızı kuşatan, varlığımızı –farklılıklarımızı- “kusur” olarak sunan görsellere,  başkaldırıyoruz! Her Cuma, eserleriyle görsel sanatlarda kadın ve LGBTİ temsilini güçlendiren sanatçılara yer veriyoruz.

İmge, beden cinsellik yazı dizimizde bugüne dek dokuz farklı sanatçıyı ağırladık. Yazı dizimiz; Frances Cannon, Stephanie McMillan, Alison Behcdel, Gözde İlkin, Nan Goldin, Dicle Çiftçi, Meltem Sarıkaya, Hatice Karadağ ve Jiwoon Pak’ın eserleriyle ataerki ve heteroseksizmin gasp ettiği sanata karşı duruşlarını bu sayfada paylaştık.

Bu hafta ise köşemizde Ana Mendieta’yı ağırlıyoruz. 1948 doğumlu Ana Mendieta, 1985 yılında şüpheli bir biçimde aramızdan ayrıldı. Ana Mendieta’nın eserleri sıklıkla, cinsel kimliğe dayalı ayrımcılığa karşı, şiddet, ölüm ve tabiat üzerineydi. Medieta, “tecavüz” temalı ilk performansını henüz Iowa Üniversitesinde öğrenciyken bu okulda tecavüze edilip öldürülen hemşirelik öğrencisi için gerçekleştirmiş.

İmge, beden, cinsellik galerimizde Mendieta’nın ünlü “Siluetas” işlerine yer verdik. Bu eserlerinde Mendieta, kendi vücudu ile doğayı birleştirdiğini ifade ediyor. Şüpheli ölümü eserlerini andıran sanatçı Mendiata, yükseklik korkusu olmasına rağmen otuzdördüncü kattan düşerek öldü. Öldüğünde evde heykeltraş kocası Carl Andre vardı. Komşuların tanıklıkları Mendiata ölmeden önce evinden tartışma sesleri geldiğini ifade edince, Andre yargılandı ancak suçsuz bulundu.

Ana Mendieta’nın şüpheli ölümünden geriye kalan adaletin cinsiyeti ve Mendieta’nın ölümünü sıklıkla hatırlatan eserleri…

Sırada Mendieta’nın eserleri var, olabildiğince keyifli okumalar.

İlgili yazılar:

İmge, beden, cinsellik (1) : Frances Cannon’un eserleriyle

İmge, beden, cinsellik (2) : Stephanie McMillan eserleriyle 

İmge, beden, cinsellik (3) : Alison Bechdel eserleriyle

İmge, beden, cinsellik (4) : Gözde İlkin’in eserleriyle

İmge, beden, cinsellik (5): Nan Goldin’in eserleriyle

İmge, beden, cinsellik (6): Dicle Çiftçi’nin eserleriyle

İmge, beden, cinsellik (7): Meltem Sarıkaya’nın eserleriyle

İmge, beden, cinsellik (8): Hatice Karadağ’ın eserleriyle

İmge, beden, cinsellik (9): Jiwoon Pak’ın eserleriyle


Etiketler: kültür sanat
nefret