05/05/2017 | Yazar: Aslı Alpar

‘Ev emeği, toplumun ayakta kalmasını sağlarken nasıl değersiz olur? Ben bu soruyu, kadına atfedilen işleri biraz farklı yaparak cevapladım.’

İmge, beden, cinsellik (8): Hatice Karadağ’ın eserleriyle Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Ev emeği, toplumun ayakta kalmasını sağlarken nasıl olur da değersizdir? Bir kadın olarak ben bu soruyu, kadına atfedilen işleri biraz farklı yaparak; cevaplamak istedim.”

Hayatımızı kuşatan, varlığımızı –farklılıklarımızı- “kusur” olarak sunan görsellere,  başkaldırıyoruz! Her Cuma, eserleriyle görsel sanatlarda kadın ve LGBTİ temsilini güçlendiren sanatçılara yer veriyoruz.

İmge, beden cinsellik yazı dizimizde bugüne dek yedi farklı sanatçıyı ağırladık. Yazı dizimiz; Frances Cannon, Stephanie McMillan, Alison Behcdel, Gözde İlkin, Nan Goldin, Dicle Çiftçi ve Meltem Sarıkaya’nın eserleriyle ataerki ve heteroseksizmin gasp ettiği sanata karşı duruşlarını bu sayfada paylaştık.

Bu hafta köşemizde Hatice Karadağ’ı ağırlıyoruz. Eserlerinde patriarka ve kapitalizm ilişkisini kurcalayan Hatice Karadağ 2008 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oluyor. Aynı yıl başladığı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Bölümü Yüksek Lisans eğitiminde “Domestik İşler / Sanatsal Müdahaleler - Kadın Ev İşlerinin Sanatsal Bağlama Taşınması” isimli tezi hazırladı.

 Sermayenin ihtiyaçları ve hanenin talepleri arasında emeği görünmez hale gelen ve kamusal alandan koparılan kadınların varlığını, emeğini eserlerinde gözler önüne getiriyor. Hatice Karadağ’ın sanat anlayışını kendisinden dinleyelim: “Ev emeği, toplumun ayakta kalmasını sağlarken nasıl olur da değersizdir? Bir kadın olarak ben bu soruyu, kadına atfedilen işleri biraz farklı yaparak; cevaplamak istedim. Galiba; sadece emeğimin görünür olmasını istedim…

2008 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Bölümü Yüksek Lisans’a alındı. “Domestik İşler / Sanatsal Müdahaleler - Kadın Ev İşlerinin Sanatsal Bağlama Taşınması” konulu tezini yazmıştır.

Keyifli okumalar, izlemeler…

                                                               Faili Meçhul

                                                    Ben Kimsenin Annesi Değilim

                                                                Yıllar Sonra

                                                                    Valiz

                                                    Herhangi Birinin Taşınma Seremonisi

 

İlgili yazılar:

İmge, beden, cinsellik (1) : Frances Cannon’un eserleriyle

İmge, beden, cinsellik (2) : Stephanie McMillan eserleriyle 

İmge, beden, cinsellik (3) : Alison Bechdel eserleriyle

İmge, beden, cinsellik (4) : Gözde İlkin’in eserleriyle

İmge, beden, cinsellik (5): Nan Goldin’in eserleriyle

İmge, beden, cinsellik (6): Dicle Çiftçi’nin eserleriyle

İmge, beden, cinsellik (7): Meltem Sarıkaya’nın eserleriyle


Etiketler: kültür sanat
İstihdam