19/08/2022 | Yazar: Kaos GL

Rüzgar Buşki’nin, trans kimliğin ütopik bir gelecek vizyonu değil durdurulamaz bir pratik olduğunu gösterdiği solo sergisi “WAYWARD” bugün açılıyor.

İnatçı, istekli, öngörülemez: “WAYWARD” bugün açılıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Almanya’da yaşayan trans sanatçı Rüzgâr Buşki “WAYWARD” adını verdiği solo sergisini açıyor.  Nadine Isabelle Henrich'in küratörlüğünü yaptığı Buşki'nin sergisi, 20 Ağustos - 1 Ekim tarihleri arasında Berlin’de Galerie Wedding’de yer alacak. Sergi, 19 Ağustos'ta DJ İpek ve MC Josh'ın performansları eşliğinde açılışını yapacak.

Rüzgâr Buşki’nin solo sergisi Wayward’da trans kimlik kuirlik, ütopik bir gelecek vizyonu olarak değil, durdurulamaz bir pratik olarak kendini gösteriyor. Kesişimsel hikaye anlatımıyla, film enstalasyonları, serigrafiler ve seçilmiş eskizler aracılığıyla sergide deneyimlenebilecek ilişkisel bir estetik ortaya çıkıyor.

“Wayward” başlığı, çeşitli anlamlarında, bağlama bağlı olarak olumlu veya olumsuz çağrışımlara sahip olabilecek niteliklere atıfta bulunur: inatçı, istekli, öngörülemez, dirençli. Başkaları tarafından beklenmeyen ve sosyal kodlara uygun olmadığı algılanan bir tutum veya davranıştır. Kendi kaderini tayin ve bütünlük içinde normatif kalıpların dışında var olma çabası, Rüzgâr Buşki'nin pratiğinin yöneldiği ana tema. Wayward, 12 yıllık film yapımı, LGBTQIA+ aktivizmi, sanat yapımı ve topluluk çalışmalarını kapsayan çalışmaların bir incelemesini sunuyor.

Rüzgar Buşki kimdir?

Rüzgar Buşki, 1987 İstanbul doğumlu Berlinli sanatçı. Sanatsal pratikleri baskı, video ve performansa odaklanıyor. Aidiyet, etki, kimlik, arzu ve gelenek gibi temaları araştırıyor. Buşki, eski medyayı çağdaş konularla harmanlayarak, ahşap ve taş gibi malzemeleri değiştirilebilir ortamlar olarak geri kazanıyor. Marjinalleştirilmiş topluluklar için ve onlarla birlikte güçlendirici yapımlar inşa ederek, film yapımının kurallarını queerleştirerek hibrit belgeseller üretiyor ve yönetiyor. 


Etiketler: kültür sanat
nefret