30/08/2022 | Yazar: Kaos GL

Keskesor Amed LGBTİ+ Oluşumu ve Barış için Kültürel Araştırmalar Derneği’nin ortak çalışması “Yakın Geçmişten Olası Geleceğe Barışı Yeşertmek: 2013-2018 yılları arasında Diyarbakır'da yaşayan LGBTİ+'lar” araştırmasının infografiklerini gördünüz mü?

İnfografiklerle Diyarbakır’da yaşayan LGBTİ+’lar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Keskesor Amed LGBTİ+ Oluşumu’nun 2019’a saha araştırmasını yürttüğü, 2022’de Barış için Kültürel Araştırmalar Derneği’nin yayımladığı “Yakın Geçmişten Olası Geleceğe Barışı Yeşertmek: 2013-2018 yılları arasında Diyarbakır'da yaşayan LGBTİ+'lar” başlıklı araştırma raporunun infografik özetlerini gördünüz mü?

Buradan tamamına ulaşabileceğiniz infografiklerden öne çıkan bilgiler şöyle:

·       2013-2018 yılları arasında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa maruz bırakıldığını söyleyen 61 görüşmeci, adalete erişim, sağlığa erişim, siyasete katılım, eğitim hayatı, çalışma hayatı ve aile ortamı söz konusu olduğunda en az bir alanda ayrımcılık vakası yaşıyor.

·       Diyarbakır’da yaşayan LGBTİ+’ların büyük bir çoğunluğu çoklu temelde ayrımcılığa maruz bırakılıyor. Bu durumun kesişimsel bir mücadeleye duyulan ihtiyacı ortaya koyduğu söylenebilir.

·       2013-2018 yılları arasında Diyarbakır'da yaşayan 75 görüşmeci içinden farklı sayılarda LGBTİ+ adalete ve sağlığa erişim sağlamış, siyasete katılım göstermiş, eğitim ve çalışma hayatı içinde bulunmuş ve bir aile ile aynı ortamı paylaşmıştır. Bu infografikte 75 görüşmecinin bu alanlara göre dağılımı ve bu alanlarda ayrımcılığa maruz bırakılan hayatta kalanların sayısal değerleri yer alıyor.

·       Ayrımcılıkla baş etmede kullanılan araç ve yöntemler ayrımcılığın ve etkilerinin ortadan kaldırılmasında hayatta kalanın kullanabileceği çok boyutlu işlevsel öğeler bütünüdür. Bunlar; (1) hayatta kalanın öz kaynakları ve (2) sosyal çevresi, (3) psikolojik destek, (4) LGBTİ+ örgütleri gibi insan hakları alanında faaliyet yürüten örgütler, (5) kurum içi başvurular, meslek odaları ve sendikalar ile Bimer vb. idari merciler ve (6) adli mercilerdir. İlk üç kategori hayatta kalanı güçlendirirken, sonraki kategoriler ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve tekrarlanmaması için destekleyici ve çözüm odaklı araçları kapsıyor. Hayatta kalanlar maruz bırakıldıkları ayrımcılıkla baş etmek için kullandıkları bu araç ve yöntemlerden yeterli ve etkin bir sonuç alamıyor.


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
2024